Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 01 Μαρτίου 2018 11:44

Με τους ταχύτερους ρυθμούς από το 2000 «τρέχει» η μεταποίηση στην Ελλάδα

Με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων σχεδόν 18 ετών ανακάμπτει η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ελλάδα, την ώρα που συνολικά στην Ευρωζώνη ο κλάδος κατεβάζει ταχύτητα, με την εικόνα του όμως να παραμένει ισχυρή. 

Με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων σχεδόν 18 ετών ανακάμπτει η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ελλάδα, την ώρα που συνολικά στην Ευρωζώνη ο κλάδος κατεβάζει ταχύτητα, με την εικόνα του όμως να παραμένει ισχυρή. 

Όπως προκύπτει από την καθιερωμένη έρευνα της IHS Markit, το Φεβρουάριο ο ελληνικός Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) για τον μεταποιητικό κλάδο σκαρφάλωσε από τις 55,2 στις 56,1 μονάδες- επίπεδα, που είχε να συναντήσει από τον Ιούνιο του 2000. 

Η άνοδος του δείκτη αποδίδεται στη σημαντική αύξηση του συνόλου των νέων παραγγελιών, της παραγωγής, αλλά και της αγοραστικής δραστηριότητας. Οι άκρως θετικές αυτές τάσσεις ενθάρρυναν τις ελληνικές μεταποιητικές βιομηχανίες να προσλάβουν νέο δυναμικό. Η τόνωση της απασχόλησης ήταν η ισχυρότερη από τότε, που η Markit άρχισε να συγκεντρώνει στοιχεία για την Ελλαδα.

Αναλυτικότερα, η αύξηση στις παραγγελίες ήταν η μεγαλύτερη από τον Οκτώβριο του 2007, με τη ζήτηση να είναι έντονη τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό. Τα ελληνικά εργοστάσια αύξησαν την αγοραστική τους δραστηριότητα για όγδοο διαδοχικό μήνα σε συνάρτηση με την ενισχυμένη παραγωγική ικανότητα. Ο ρυθμός αύξησης ήταν και πάλι ο ταχύτερος, που έχει σημειωθεί από τον Οκτώβριο του 2007, και συνέβαλε στη δεύτερη μόλις αύξηση των αποθεμάτων αγορών σε διάστημα εννιάμισι ετών.

Η αύξηση των τιμών εισροών παρέμεινε έντονη ως αποτέλεσμα των υψηλότερων τιμών πρώτων υλών. Κατόπιν τούτου, η αύξηση ήταν ελαφρώς ασθενέστερη από τον Ιανουάριο. 

Την ίδια ώρα ο δείκτης PMI για τη μεταποιητική δαστηριότητα στη ζώνη του ευρώ υποχώρησε στις 58,6 μονάδες. Η πτώση ήταν ελαφρώς μικρότερη σε σχέση με την αρχική εκτίμηση για 58,5 μονάδες, αλλά και πάλι ήταν η μεγαλύτερη εδώ και δύο χρόνια. Όπως σχολίαζαν αναλυτές αυτό αποκαλύπτει ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ έχουν ήδη χτυπήσει «ταβάνι».

Καταγράφεται επομένως μία ελαφρά αποθέρμανση, μετά τις άκρως εντυπωσιακές επιδόσεις του 2017, χωρίς, ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι οι συνολικές προοπτικές δεν είναι ευνοϊκές. 

naftemporiki.gr