Το σήμα του διοικητή της FED, Τζερόμ Πάουελ, ότι θα μείνει πιστός στο μονοπάτι της αύξησης των επιτοκίων, αλλά και τα κατώτερα των προσδοκιών μακροικονομικά στοιχεία σε Κίνα και Ιαπωνία πυροδοτούν απομάκρυνση από το ρίσκο.
Με τους δείκτες σε τροχιά πτώσης άνοιξαν τα χρηματιστήρια ανά την Ευρώπη, ενώ βαθύ κόκκινο δείχνουν τα ταμπλό και στις ασιατικές αγορές. Το σήμα του διοικητή της FED, Τζερόμ Πάουελ, ότι θα μείνει πιστός στο μονοπάτι της αύξησης των επιτοκίων, αλλά και τα κατώτερα των προσδοκιών μακροικονομικά στοιχεία σε Κίνα και Ιαπωνία πυροδοτούν ρευστοποιήσεις, οι οποίες έρχονται να προστεθούν στις χθεσινοβραδινές απώλειες της Wall Street.
O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει πτώση 0,6% λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ενώ Λονδίνο, Φραγκφούρτη, Παρίσι και Μιλάνο παρουσιάζουν απώλειες μεταξύ 0,5% και 0,7%.
Ο δείκτης MSCI για την περιοχή Ασίας Ειρηνικού υποχώρησε 1%, με τις μεταλλευτικές βιομηχανίες να δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις.
Στο Χρηματιστήριο του Τόκιο ο Nikkei 225 κατέγραψε πτώση 1,44% στις 22.068 μονάδες, με τις εξαγωγικές επιχειρήσεις να βρίσκονται στο στόχαστρο, καθώς το γιεν, ως ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο, ανατιμήθηκε εκ νέου έναντι του δολαρίου. Στη Σαγκάη ο Σύνθετος Δείκτης είχε απώλειες σχεδόν 1%, ενώ εντονότερες ήταν οι πιέσεις στο Χονγκ Κονγκ με τον Hang Seng να υποχωρεί περίπου 1,6%.
Στις αγορές χρέους, η απόδοση του δεκαετούς αμερικανικού ομολόγου έχει σκαρφαλώσει και πάλι πάνω από το 2,9% και ετοιμάζεται να δοκιμάσει το ψυχολογικό όριο του 3%, ενώ ανοδικά κινείται και η απόδοση του ιαπωνικού δεκαετούς, φτάνοντας στο 0,052%.
Υπό πίεση και τα εμπορεύματα, με το πετρέλαιο να καταγραφεί πτώση της τάξης του 0,4% και τον χαλκό να υποχωρεί 0,5% στο Λονδίνο.
naftemporiki.gr