Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2018 10:31

Αρ. Χατζής στη «Ν»: Η Ελλάδα και ο κόσμος σε αντίθετη πορεία

Η παγκόσμια ανάπτυξη «τρέχει» χωρίς διακοπή κατά μέσο όρο με 2,5% του ΑΕΠ ανά έτος. Η ακραία φτώχεια έχει μειωθεί για πρώτη φορά κάτω από το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού και το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί έως και στα 90 χρόνια. Στο στούντιο της «Ν» ο καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, Αριστείδης Χατζής.

Στον Βασίλη Κωστούλα
[email protected]

Η παγκόσμια ανάπτυξη «τρέχει» χωρίς διακοπή κατά μέσο όρο με 2,5% του ΑΕΠ ανά έτος. Η ακραία φτώχεια έχει μειωθεί για πρώτη φορά κάτω από το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού και το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί έως και στα 90 χρόνια. Ο καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, συγγραφέας του βιβλίου «Επιχειρήματα Ελευθερίας», Αριστείδης Χατζής, περιγράφει στη «Ν» το περιβάλλον μέσα στο οποίο η ελληνική οικονομία αναδεικνύεται ως μια από τις πιο μίζερες στον κόσμο. Ο λόγος; Η πιο κλειστή αγορά της ΕΕ. Ακόμη καλύτερα; Ο κακός εαυτός των κομμάτων εξουσίας και μόνο στη σκέψη των επερχόμενων εκλογών.

  • Ο μεγαλύτερος συντελεστής επιχειρηματικότητας στις μειονότητες των ΗΠΑ εντοπίζεται στους Έλληνες.
  • Το 25% των πιο ελεύθερων οικονομιών προηγείται σε όλες τις κατατάξεις για τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα.
  • Η αύξηση του ΑΕΠ από την εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών φτάνει το 6% του ΑΕΠ αλλά μετά από 6 χρόνια.
  • Το πρόβλημα είναι καθαρά πολιτικό. Δεν είναι πλέον επιστημονικό, ούτε πρακτικό. Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε.
  • Oι κυβερνήσεις αποφεύγουν τις αλλαγές με πολιτικό κόστος, διότι η υπερφορολόγηση -μπορεί να «πονάει» αλλά- διαχέεται στο σύνολο του πληθυσμού, ένα μέρος του οποίου άλλωστε δεν πληρώνει φόρους.

Κάμερα, μοντάζ: Βάνιας Σταυρακάκης