Σημαντικές διμερείς συμφωνίες για την προώθηση συνεργασίας της Ελλάδας και της Κίνας στους τομείς των αερομεταφορών και των μεταφορών, υπέγραψε ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, κ. Mιχάλης Λιάπης στην Κίνα, με εκπρόσωπους της Κινεζικής Κυβέρνησης, στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του. Συγκεκριμένα:
Στον τομέα των αερομεταφορών
Υπεγράφη Μνημόνιο (MOU) για αεροπορική συνεργασία των δύο χωρών. Το μνημόνιο για την αεροπορική σύνδεση Αθήνας - Πεκίνου υπέγραψαν από την ελληνική πλευρά ο έλληνας Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Μιχάλης Λιάπης και από την κινεζική ο Υπουργός Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας κ. Υuanyan Yang παρουσία του προέδρου της Air China κ. Jiaxiang Li.
Στο μνημόνιο συμφωνήθηκε η ανάγκη απευθείας σύνδεσης των δύο πρωτευουσών.
Οι τεχνικές, οικονομικές και θεσμικές λεπτομέρειες της αεροπορικής σύνδεσης Αθήνας- Πεκίνου με την Air China θα καθοριστούν από ειδική ομάδα εργασίας, η οποία θα συναντηθεί στην Αθήνα αυτό το μήνα.
Μετά τη συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογο του ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ Μιχάλης Λιάπης δήλωσε: «Η υπογραφή του μνημονίου αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Κίνα, με στόχο την ενδυνάμωση των εμπορικών και πολιτιστικών δεσμών αλλά και τα αμοιβαία οικονομικά οφέλη. Η απευθείας αεροπορική σύνδεση είναι μια ισχυρή επιθυμία των δύο χωρών και γι αυτό εργαζόμαστε από κοινού προκειμένου να την υλοποιήσουμε άμεσα».
Στον τομέα των μεταφορών
Συμφωνία για την προώθηση των Ευρασιατικών Συνδέσεων υπέγραψαν ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, κ. Μιχάλης Λιάπης, με τον Κινέζο ομόλογό του, κ. Shenglin Li. Για τη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ Ε.Ε. και Κίνας, η Ελλάδα στηρίζει πρωτοβουλίες, για τη διασύνδεση των δύο αυτών αγορών με ένα αναπτυγμένο μεταφορικό δίκτυο, καθώς επίσης και την επέκταση του υφιστάμενου Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών και προς την Ασία.
Παράλληλα, η χώρα μας υποστηρίζει την φιλόδοξη πρωτοβουλία της Οικονομικής Επιτροπής του Ο.Η.Ε. (UNECE) για τη δημιουργία Ευρασιατικών Συνδέσεων, που θα αποτελέσουν τη βάση για την ανάπτυξη ενός δικτύου μεταφορών που θα συνδέει τους Πανευρωπαϊκούς Διαδρόμους με το Ασιατικό οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο.
Στις πρωτοβουλίες αυτές περιέχονται και άξονες που συνδέουν την Ελλάδα με την Κίνα, είτε μέσω της Ρωσίας είτε μέσω Τουρκίας, με βάση ήδη διαμορφωμένα δίκτυα μεταφορών.
Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο Υπουργοί συζήτησαν την προώθηση κοινών δράσεων για έργα υποδομών μεταφορών που συνδέουν τις δύο χώρες και συμφώνησαν να συσταθεί κοινή ομάδα εργασίας που θα διερευνήσει το θέμα αυτό, καθώς και την μορφή συνεργασίας μεταξύ των εμπειρογνωμόνων των δύο χωρών. Για το σκοπό αυτό, ο κ. Λιάπης προσκάλεσε τον Κινέζο ομόλογό του, ο οποίος έρχεται στην Αθήνα αυτό το μήνα προκειμένου να εξετασθεί διεξοδικά η ανάπτυξη δικτύου μεταφορών που θα συνδέει την Κίνα με την Ελλάδα.
Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο κ. Λιάπης συναντήθηκε και με το προεδρείο της Επιτροπής Διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου (BOCOG) όπου παρουσίασε αναλυτικά την ελληνική εμπειρία ως προς τη διοργάνωση και διαχείριση τόσο του αεροδρομίου της Αθήνας αλλά και των άλλων συγκοινωνιακών μέσων στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004.
Τα στελέχη της BOCOG ζήτησαν από τον κ. Λιάπη τη σύσταση διαρκούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων η οποία θα λειτουργεί συμβουλευτικά έως την τέλεση των ΟΑ.