Σημαντική βελτίωση παρουσίασε στο πρώτο δίμηνο του 2018 το οικονομικό κλίμα διεθνώς, καθώς ο δείκτης World Economic Climate (WEC) του Ινστιτούτου Ifo ανέβηκε από τις 17,1 στις 26,0 μονάδες, στο υψηλότερο δηλαδή επίπεδο από το φθινόπωρο του 2007. Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι η μόνη χώρα της Ευρωζώνης με αρνητικό οικονομικό κλίμα, στις -24,3 μονάδες.
Σημαντική βελτίωση παρουσίασε στο πρώτο δίμηνο του 2018 το οικονομικό κλίμα διεθνώς, καθώς ο δείκτης World Economic Climate (WEC) του Ινστιτούτου Ifo ανέβηκε από τις 17,1 στις 26,0 μονάδες, στο υψηλότερο δηλαδή επίπεδο από το φθινόπωρο του 2007.
Η εξέλιξη αποδίδεται στη βελτίωση της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης, αλλά και των προσδοκιών που ενισχύθηκαν επίσης σημαντικά. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες που καταρτίζουν τον συγκεκριμένο δείκτη η παγκόσμια ανάκαμψη εδραιώθηκε από την αρχή του έτους, ενώ το κλίμα βελτιώθηκε σε όλες τις περιοχές του κόσμου.
Πιο αναλυτικά, οι προσδοκίες αυξήθηκαν ιδιαίτερα έντονα στις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας. Στη Λατινική Αμερική η κατάσταση επίσης βελτιώθηκε, αλλά οι προσδοκίες υποχώρησαν ελαφρά.
Οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν μεταξύ άλλων ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν μέσα στο εξάμηνο, το εμπόριο θα ανακάμψει σημαντικά και το παγκόσμιο ΑΕΠ θα πατήσει γκάζι.
Ειδικά για την Ευρωζώνη αναφέρουν σε έκθεσή τους ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το καλοκαίρι του 2000 από τις 37,0 στις 43,2 μονάδες. Η δυναμική αναμένεται να διατηρηθεί και τους επόμενους μήνες, ειδικά χάρη στις οικονομικές επιδόσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας. Ειδικά στην τελευταία οι οικονομικές επιδόσεις αξιολογήθηκαν ως θετικές για πρώτη φορά από το καλοκαίρι του 2007.
Το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε επίσης στη Γερμανία, στην Ολλανδία όμως υπήρξε επιδείνωση. Οι οικονομικές προοπτικές, ωστόσο, δείχνουν σταθεροποίηση.
Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι η μόνη χώρα της Ευρωζώνης με αρνητικό οικονομικό κλίμα, στις -24,3 μονάδες. Το κλίμα, ωστόσο, είναι σήμερα λιγότερο αρνητικό σε σχέση με την άνοιξη του 2008. Και οι δύο βασικοί δείκτες, κατανάλωση και επενδύσεις, αξιολογήθηκαν αρνητικά, αλλά οι εμπειρογνώμονες αναμένουν βελτιώσεις σε αυτούς τους τομείς το επόμενο εξάμηνο.