Εγκλωβισμένα στις διαφωνίες ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδος για το ποιο θα είναι το κατάλληλο «δίχτυ ασφαλείας» για την οικονομία την επομένη της εξόδου από το μνημόνιο εμφανίζονται τα ελληνικά ομόλογα και το Χ.Α..
Εγκλωβισμένα στις διαφωνίες ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδος για το ποιο θα είναι το κατάλληλο «δίχτυ ασφαλείας» για την οικονομία την επομένη της εξόδου από το μνημόνιο εμφανίζονται τα ελληνικά ομόλογα και το Χ.Α.. Την ώρα που οι ευρωπαϊκές μετοχές σκαρφαλώνουν σε υψηλά τεσσάρων εβδομάδων και οι αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας του ευρώ ακολουθούν την κατιούσα, το ταμπλό στο ελληνικό χρηματιστήριο δείχνει κόκκινο και η απόδοση του δεκαετούς παραμένει κοντά στο 4,4%.
Σε μία υποτονική συνεδρίαση, στην οποία η αξία συναλλαγών κυμαίνεται κοντά στα 12,6 εκατ.ε υρώ, ο Γενικός Δείκτης παρουσιάζει πτώση σχεδόν 0,7% στις 833 μονάδες στις 13:00 ώρα Ελλάδος.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί περίπου 0,7%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης καταγράφει ελαφρά μόνο πτώση της τάξης του 0,1%.
Σε επίπεδο κλάδων τις μεγαλύτερες απώλειες εμφανίζουν εκείνοι των τροφίμων (-1,45%) και των κατασκευών (-0,9%). Κόντρα στο αρνητικό ρεύμα στέκονται από την άλλη οι κλάδοι βιομηχανικών προϊόντων (+0,6%) και ταξιδιών (+0,3%).
Στην αγορά κρατικού χρέους η εικόνα για τα ελληνικά ομόλογα είναι σταθερή το τελευταίο διάστημα, παρά τις προσδοκίες που είχαν γεννήσει οι αναβαθμίσεις του ελληνικού αξιόχρεου από τους ξένους οίκους αξιολόγησης για ουσιαστική ανάκαμψη. Το ράλι, που περίμενε η αγορά μετά και την Moody's δεν ήρθε, καθώς βρήκε μπροστά του το εμπόδιο της αβεβαιότητας.
Κανείς δεν μπορεί να πεί από τώρα τι τελικά θα γίνει την επομένη της λήξης του προγράμματος: εάν η έξοδος θα είναι «καθαρή» με μόνο δίχτυ ένα cash buffer ή εάν θα ζητήσει τελικά, όπως παροτρύνει επίμονα η κεντρική τράπεζα, το υπουργείο Οικονομικών την προληπτική γραμμή στήριξης, που θα ρίξει το κόστος δανεισμού.
Σήμερα η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου κινείται στο 4,38% στην ΗΔΑΤ με τον όγκο συναλλαγών να είναι και πάλι περιορισμένος.
naftemporiki.gr