Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2018 18:05

Παπαδημητρίου: Στόχος η δίκαιη ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς

Η κυβέρνηση εργάζεται με εντατικούς ρυθμούς για μια μακροχρόνια βιώσιμη  ανάπτυξη που θα είναι δίκαιη, θα αποφύγει τους κοινωνικούς αποκλεισμούς και δεν θα αυξάνει τις κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες, όπως το έκανε η παλιά υπερχρεωμένη και στρεβλή οικονομία των δύο τουλάχιστον τελευταίων δεκαετιών.Αυτό επεσήμανε στην ομιλία του κατά την έναρξη του 10ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ο υπουργός  Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου, τονίζοντας ότι:

Η κυβέρνηση εργάζεται με εντατικούς ρυθμούς για μια μακροχρόνια βιώσιμη  ανάπτυξη που θα είναι δίκαιη, θα αποφύγει τους κοινωνικούς αποκλεισμούς και δεν θα αυξάνει τις κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες, όπως το έκανε η παλιά υπερχρεωμένη και στρεβλή οικονομία των δύο τουλάχιστον τελευταίων δεκαετιών.Αυτό επεσήμανε στην ομιλία του κατά την έναρξη του 10ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ο υπουργός  Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου, τονίζοντας ότι:

 «Το ζητούμενο είναι να αναπτύξουμε μία νέα ανοιχτή οικονομία βασισμένη στη γνώση και τις δεξιότητες των νέων ανθρώπων της, στις νέες τεχνολογίες και την ψηφιακή της οργάνωση, ικανή να παράγει διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, να δημιουργεί σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και να διαθέτει επιχειρήσεις ενταγμένες σε διεθνείς αλυσίδες αξίας που να αντέχουν στον διεθνή ανταγωνισμό».

«Να μην σχεδιάζει από την καρέκλα, σε κλειστά γραφεία, λογαριάζοντας, όπως θα λέγαμε, χωρίς τον ξενοδόχο που δεν είναι άλλος από την ίδια την οργανωμένη κοινωνία, τις τοπικές κοινότητες και παραγωγικούς φορείς» συμπλήρωσε ο υπουργός και συνέχισε λέγοντας πως:

Για όλους αυτούς τους λόγους σήμερα βρισκόμαστε μόνο στην αρχή της εξόδου από την κρίση και καλούμαστε να σχεδιάσουμε μαζί σας την ανάπτυξη της νέας οικονομίας της Πελοποννήσου, εξειδικεύοντας μία Στρατηγική η οποία στοχεύει στην αύξηση των επενδύσεων και της απασχόλησης μέσω πολιτικών τόνωσης της μικρομεσαίας κυρίως επιχειρηματικότητας, της εξωστρέφειας, της καινοτομίας, των επιχειρηματικών συνεργασιών, των συμπράξεων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, της κοινωνικής οικονομίας, του συνεταιριστικού κινήματος, καθώς και της εκπαίδευσης-κατάρτισης των ανέργων για την επαγγελματική τους επανένταξη στην οικονομική δραστηριότητα.

Ανέφερε δε όλες τις θεσμικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η κυβέρνηση όπως πχ στον τομέα της ανάπτυξης με:

1. Την εισαγωγή καινοτόμων χρηματοδοτικών εργαλείων και προγραμμάτων υπέρ κυρίως των ΜμΕ και των Περιφερειών της χώρας.

2. Την απλούστευση της διαδικασίας χορήγησης αδειών μέσω του νόμου 4442/2016 που θα ενσωματώσει μέχρι τον Ιούλιο του 2018 τους περισσότερους οικονομικούς τομείς (εφοδιαστική, τουρισμό, περιβαλλοντικές βιομηχανίες κα).

Ως σήμερα, έχουν εγγραφεί πάνω από 20.000 επιχειρήσεις στο πλαίσιο του νέου καθεστώτος αδειοδότησης (από 6/2017).

 

3. Την περαιτέρω αναθεώρηση του νομικού πλαισίου των στρατηγικών επενδύσεων με την επιτάχυνση των διαδικασιών, τη μείωση της γραφειοκρατίας και την παροχή περαιτέρω επενδυτικών κινήτρων.

4. Την οργάνωση της εξωστρέφειας του Υπουργείου μέσω του Enterprise Greece στη κατεύθυνση της ενεργούς αναζήτησης επενδύσεων.

5. Την θέσπιση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης ιδιωτικών χρεών και την ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει ήδη συμπληρώσει 6 μήνες λειτουργίας με 20.000 ενδιαφερόμενους που έχουν ήδη εκκινήσει τη διαδικασία και 600 που έχουν υποβάλλει οριστικά την αίτηση.

6. Τη διευκόλυνση των οφειλετών με τις 120 δόσεις, αλλά και την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, παράλληλα με αλλαγές που θα γίνουν στον νόμο Κατσέλη-Σταθάκη ώστε να αποτρέπεται η κατάχρηση των διατάξεών του από στρατηγικούς κακοπληρωτές σε βάρος των πραγματικά αδύναμων.

7. Το νομοσχέδιο για την Αναπτυξιακή Τράπεζα που θα καταθέσουμε σύντομα ώστε η ίδρυση της να επιτευχθει μεχρι τον Ιούνιο του 2018.

8. Τη συγκρότηση Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης που θα διαμορφώνει το προφίλ «καλοπληρωτή» ή «κακοπληρωτή» για όλους τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις και το οποίο θα αξιοποιείται σε κάθε επικείμενη σύμβαση για δάνεια, προμήθειες κ.α.

Ένα είδος Λευκού Τειρεσία, δηλαδή, που θα ευνοεί με καλύτερους όρους συμβάσεων τους καλοπληρωτές και του οποίου το νομοσχέδιο θα μπει σύντομα σε διαβούλευση.

9. Τον νέο νόμο για το καθεστώς λειτουργίας των Ανωνύμων Εταιριών που αλλάζει μετά από 100 χρόνια, ενισχύοντας τα δικαιώματα των μικρομετόχων, απλοποιώντας τις διαδικασίες για εκκαθάριση και καλύπτοντας τα νομικά κενά για μεταφορά έδρας εκτός ΕΕ.

Ανάλογες μεταρρυθμίσεις έχουμε και στον χώρο της Υγείας με την καθολική και ισότιμη υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού, την προτεραιότητα στο ΕΣΥ, την ηθικοποίηση και θεσμική εξυγίανση στο Σύστημα Υγείας και τη στροφή στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. 

Στην αναβάθμιση της ιατρικής εκπαίδευσης, τη διαφανή διακυβέρνηση του συστήματος, την κεντρικοποίηση των προμηθειών, την επιστημονική αξιολόγηση και διαπραγμάτευση των τιμών αποζημίωσης των νέων φαρμάκων, και την έμφαση στα δικαιώματα των ασθενών.

Αντίστοιχες μεταρρυθμίσεις προωθούνται και στον τομέα της Παιδείας όπου αυξήθηκε η χρηματοδότηση των ΑΕΙ και ΤΕΙ και της Παιδείας συνολικά στο 2,8% του ΑΕΠ.