Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2018 18:03

Οι δηλώσεις Ντράγκι ενισχύουν τα σενάρια τερματισμού του QE φέτος

Προσωρινή μόνο επιβράδυνση του πληθωρισμού βλέπει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, εκτιμώντας ότι τελικά ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα οδηγηθεί προς τον επίσημο στόχο του 2%. Οι δηλώσεις του, που έγιναν ενώπιον των Ευρωβουλευτών, στηρίζουν τις εκτιμήσεις της αγοράς για τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης έως το τέλος του έτους. 

Προσωρινή μόνο επιβράδυνση του πληθωρισμού βλέπει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, εκτιμώντας ότι τελικά ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα οδηγηθεί προς τον επίσημο στόχο του 2%. Οι δηλώσεις του, που έγιναν ενώπιον των Ευρωβουλευτών, στηρίζουν τις εκτιμήσεις της αγοράς για τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) έως το τέλος του έτους. 

Σε ακρόασή του στην Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Ντράγκι σημείωσε πως ενδεχομένως να υπάρξουν βραχυπρόθεσμα καθοδικές πιέσεις στις τιμές καταναλωτή. «Παρόλα αυτά οι αρνητικοί παράγοντες θα αρχίσουν να υποχωρούν, καθώς η οικονομική ανάπτυξη θα συνεχίζεται και η ανεργία θα καταγράφει περαιτέρω πτώση» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Κοιτώντας μπροστά, όπως είπε, η ΕΚΤ «περιμένει ότι ο πληθωρισμός θα ανακτήσει την ανοδική του πορεία, στηριζόμενος και από τη νομισματική πολιτική». 

Αναλυτές σχολίαζαν στο Reuters πως εμμέσως έδωσε σήμα για ολοκλήρωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στα τέλη του έτους, όπως αναμένει η αγορά. Το πρόγραμμα, που άρχισε πριν από τρία χρόνια και έχει ανέλθει στα 2,55 τρισ. ευρώ, έχει διατηρήσει το κόστος δανεισμού σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, στηρίζοντας τις δαπάνες και τις επενδύσεις. 

Παρόλα αυτά πιστός στη γραμμή, που ακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια, ο κ. Ντράγκι σημείωσε ότι θα πρέεπι να συνεχίσει να επικρατεί υπομονή και επιμονή με την νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. Αποκλείει έτσι βιαστικές κινήσεις, που θα μπορούσαν να φέρουν αναταραχή στην αγορά. Έχει εξάλλου επανειλημμένα ξεκαθαρίσει ότι μέσα στο 2018 δεν θα πρέπει να περιμένει κανείς αύξηση των επιτοκίων του ευρώ. 

naftemporiki.gr