Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2018 17:25

Στην Ευρώπη τα κεφάλαια, που φεύγουν από τις αμερικανικές μετοχές

Tην ώρα που η Wall Street αναρρώνει από την πρώτη και δη απότομη διόρθωση της τελευταίας διετίας, τα αμερικανικά μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια εξακολουθούν να έρχονται αντιμέτωπα με εκροές. Που κατευθύνονται τα χρήματα; Στην  Ευρώπη, της οποίας τα μετοχικά αμοιβαία έχουν εξασφαλίσει εισροές 15 δισ. δολαρίων από τις αρχές του έτους. 

Tην ώρα που η Wall Street αναρρώνει από την πρώτη και δη απότομη διόρθωση της τελευταίας διετίας, τα αμερικανικά μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια εξακολουθούν να έρχονται αντιμέτωπα με εκροές. Που κατευθύνονται τα χρήματα; Στην  Ευρώπη. 

Αυτό προκύπτει από στοιχεία της Bank of America Merrill Lynch, που δημοσιεύει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Την εβδομάδα, που έληξε στις 21 Φεβρουαρίου, τα αμερικανικά αμοιβαία κεφάλαια είχαν εκροές ύψους 2,4 δισ. δολαρίων, οι οποίες ήρθαν να προστεθούν στις απώλειες ρεκόρ του αμέσως προηγούμενου διαστήματος, όταν η Wall Street αιμορραγούσε. 

Στον αντίποδα τα ευρωπαϊκά αμοιβαία μετοχικά κεφαλαία εξασφάλισαν την εβδομάδα έως τις 21 Φεβρουαρίου εισροές  ύψους 3 δισ. δολαρίων. Ήταν μάλιστα η δεύτερη διαδοχική εβδομάδα καθαρών εισροών.

Η εικόνα είναι ιδιαίτερα θετική για τα ευρωπαϊκά μετοχικά αμοιβαία από τις αρχές, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της EPFR Global έχουν εξασφαλίσει συνολικά εισροές 15 δισ. δολαρίων, την ώρα που 22 δισ. δολάρια έχουν κάνει φτερά από τα αμερικανικά μετοχικά αμοιβαία.

Στήριγμα στην Ευρώπη προσφέρουν οι χαμηλές, συγκριτικά με τις ΗΠΑ, αποδόσεις των ομολόγων. Την ώρα που η απόδοση του δεκαετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου  προσεγγίζει το 3%, κινούμενη στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών, εκείνη του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου παραμένει σε απόσταση ασφαλείας από το 1%. 

naftemporiki.gr