Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 06 Σεπτεμβρίου 2006 13:36

Vinci, Bouygues: Στα ύψη τα κέρδη τους από δρόμους και κατασκευές

ΣΤΑ ύψη αναρριχήθηκαν τα κέρδη της Vinci SA και της Bouygues SA, των δύο μεγαλύτερων κατασκευαστικών εταιρειών στον κόσμο, καθώς επέκτειναν τις δραστηριότητές τους στην κατασκευή εθνικών οδών, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας, η οποία ενθάρρυνε τις δαπάνες στα καταστήματα, τα γραφεία και τις κατοικίες.

Τα καθαρά κέρδη της Vinci, που εδρεύει κοντά στο Παρίσι, αναρριχήθηκαν 45%, φθάνοντας στα 516,9 εκατ. ευρώ (662 εκατ. δολ.) το πρώτο εξάμηνο του έτους. Τα κέρδη της ανταγωνίστριάς της, Bouygues, που ανακοινώνει τα αποτελέσματά της κάθε τρεις μήνες, επίσης αυξήθηκαν 45% το δεύτερο τρίμηνο, φθάνοντας στα 417 εκατ. ευρώ.

Η οικονομία της Γαλλίας αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα πλέον των πέντε ετών το δεύτερο τρίμηνο, ωθώντας ανοδικά τις κατασκευές κτιρίων και κατοικιών. Στη Vinci, τα κέρδη αυξήθηκαν μετά την εξαγορά ύψους 9 δισ. ευρώ, της υπ΄αριθμόν ένα εταιρεία διαχείρισης διοδίων της Γαλλίας. Τα κέρδη της Bouygues τονώθηκαν και από τους δρόμους και τα ανάπτυξη του σκέλους τηλεφωνίας.

Οι μετοχές και των δύο εταιρειών, σημείωσαν σήμερα ελαφρά διαφοροποίηση, με της Vinci να διαπραγματεύονται στα 84,75 ευρώ η μία και τις Bouygues στα 41,39 ευρώ η μία στις 11:01 π.μ. στο Παρίσι. Κι ενώ οι μετοχές της Vinci έχουν σημειώσει άνοδο 19% φέτος, έχοντας χρηματιστηριακή αξία 20,1 δισ. ευρώ, της Bouygues δεν σημείωσαν μεταβολή διατηρώντας τη χρηματιστηριακή της αξία στα 14,1 δισ. ευρώ.

Οι μετοχές της Eiffage SA, της τρίτης σε μέγεθος κατασκευαστικής εταιρείας της Γαλλίας, αναρριχήθηκαν 50% μετά το ενδιαφέρον εξαγοράς που εξεδήλωσε η Sacyr Vallehermoso SA. Η Eiffage θα ανακοινώσει σήμερα το απόγευμα τα αποτελέσματά της.