Aποφασισμένος να προωθήσει το λεγόμενο «ψηφιακό φόρο» δηλώνει ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πιέρ Μοσκοβισί, και καλεί τους τεχνολογικούς κολοσσούς να γίνουν «μέρος της λύσης» και όχι του προβλήματος. Πρόκειται για μία πρόταση, η οποία έχει τη στήριξη των τεσσάρων μεγάλων της Ευρωζώνης- Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία- αλλά συναντά αντιστάσεις μεταξύ μικρότερων μελών, που ποντάρουν επί χρόνια στο ευνοϊκό φορολογικό περιβάλλον, όπως η Ιρλανδία και του Λουξεμβούργο
Aποφασισμένος να προωθήσει το λεγόμενο «ψηφιακό φόρο» δηλώνει ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πιέρ Μοσκοβισί, και καλεί τους τεχνολογικούς κολοσσούς να γίνουν «μέρος της λύσης» και όχι του προβλήματος. Πρόκειται για μία πρόταση, η οποία έχει τη στήριξη των τεσσάρων μεγάλων της Ευρωζώνης- Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία- αλλά συναντά αντιστάσεις μεταξύ μικρότερων μελών, που ποντάρουν επί χρόνια στο ευνοϊκό φορολογικό περιβάλλον, όπως η Ιρλανδία και του Λουξεμβούργο. Έρχεται δε σε μία περίοδιο, κατά την οποία στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού μπαίνει στο στόχαστρο το ηλεκτρονικό εμπόριο, με την κυβέρνηση Τραμπ να επιδιώκει τη φορολόγηση των online αγορών.
Από το βήμα συνεδρίου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις Βρυξέλλες, ο Πιέρ Μοσκοβισί επεσήμανε ότι η πρόταση νόμου για τη φορολόγηση των ψηφιακών επιχειρήσεων θα είναι έτοιμη το Μάρτιο.
«Ξέρω ότι αυτό θα ανησυχήσει ορισμένους εδώ, αλλά είναι πραγματικότητα» δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί, διευκρινίζοντας ότι τα σχέδια θα παρουσιαστούν πιθανότατα στις 21 Μαρτίου. Όπως είπε δεν εξετάζεται πλέον το αν θα υπάρξει ψηφιακός φόρος, αλλά το πότε θα τεθεί σε εφαρμογή. «Δεν είμαστε πια στο "αν". Αυτό το πλοίο έχει σαλπάρει» ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι διαπιστώνεται σταθερά «μία μεγάλη απόκλιση μεταξύ του τόπου όπου δημιουργούνται τα ψηφιακά κέρδη και εκεί που φορολογούνται, εάν φορολογούνται».
Όπως επεσήμανε, τα έσοδα των τεχνολογικών κολοσσών βαίνουν αυξανόμενα, χωρίς όμως η φορολογία να ακολουθεί. Ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των εσόδων για τις κορυφαίες ψηφιακές επιχειρήσεις έχει κυμανθεί περίπου στο 14% από το 2011, σε σύγκριση με το 0,2% που είναι ο ρυθμός ανάπτυξης για κάποιες πολυεθνικές και 3% για επιχειρήσεις πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών. Αυτή τη στιγμή οι ψηφιακές επιχειρήσεις βαρύνονται με μέσο συντελεστή 9%, ενώ οι παραδοσιακές επιχειρήσεις πληρώνουν με βάση το πραγματικό φορολογικό συντελεστή 21%.
Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να υπάρξει διεθνές πλαίσιο και για αυτό η πρόταση του Μαρτίου για την υιοθέτησή του σε κοινοτικό επίπεδο θα είναι «προσωρινό μέτρο», διευκρίνισε ο Γάλλος Επίτροπος, προσθέτοντας ότι στην κατεύθυνση αυτή η Ένωση συνεργάζεται με τον τον ΟΟΣΑ για μία παγκόσμια λύση.
Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί πως ούτε σε κοινοτικό επίπεδο θα είναι απλά τα πράγματα, καθώς οποιαδήποτε αλλαγή στη φορολογική νομοθεσία της Ένωσης απαιτεί ομοφωνία από τα κράτη-μέλη.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Εuractiv