Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 07 Σεπτεμβρίου 2006 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΤΙΣ μεγαλύτερες απώλειες, σε χρονικό διάστημα ενός μηνός, οδεύουν να σημειώσουν οι ασιατικές μετοχές. Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Toyota Motor Corp. μετά τη μεγαλύτερη των εκτιμήσεων αύξηση του εργατικού κόστους στις ΗΠΑ, αναζωογονώντας τις ανησυχίες ότι τα βασικά επιτόκια θα αυξηθούν για να περιοριστεί ο πληθωρισμός.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index υποχώρησε 1,2%, φθάνοντας στις 128,93 μονάδες στις 10:55 π.μ. στο Τόκυο, οδεύοντας να σημειώσει τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 7 Αυγούστου. Πτωτικά κινήθηκαν και οι 10 κλάδοι που αποτελούν τον δείκτη, με τον κλάδο της ενεργείας – συμπεριλαμβανομένων των μετοχών της Woodside Petroleum Ltd. – να σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες. Πτωτικά κινήθηκαν και οι λοιποί δείκτες στις αγορές της περιφέρειας, εκτός από τους δείκτες στη Μαλαισία και την Κίνα.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei υποχώρησε 1,5%, φθάνοντας στις 16.044,64 μονάδες. Οι μετοχές της Sony Corp. κινήθηκαν πτωτικά μετά την ανακοίνωσή της για την καθυστέρηση της διάθεσης του βιντεοπαιχνιδιού της PlayStation 3 στην Ευρώπη έως τον Μάρτιο, αλλά και την προς τα κάτω αναθεώρηση του στόχου για τις εξαγωγές το 2006, στο ήμισυ.

Χθες οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες από τον Ιούλιο στη Ν. Υόρκη, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ότι το δεύτερο τρίμηνο του έτους το κόστος εργασίας αυξήθηκε στο 4,9% (αναθεωρημένα στοιχεία) ετησίως, αναθερμαίνοντας τις ανησυχίες ότι η Federal Reserve θα περιορίσει την οικονομική ανάπτυξη με την αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού για να περιορίσει τον πληθωρισμό. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι το εργατικό κόστος θα σημείωνε άνοδο 4%.

Απώλειες 1,6% σημείωσε το αργό πετρέλαιο φθάνοντας στα 67,50 δολ. το βαρέλι στη Ν. Υόρκη και στα χαμηλότερα επίπεδα από το κλείσιμο στις 7 Απριλίου. Νωρίτερα, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, το πετρέλαιο διαπραγματεύθηκε στα 67,47 δολ. το βαρέλι.