Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 07 Σεπτεμβρίου 2006 07:02

Κοντά στα χαμηλότερα πέντε μηνών το αργό

ΚΟΝΤΑ στα χαμηλότερα επίπεδα πέντε μηνών διαπραγματεύθηκε το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη, καθώς οι προμήθειες των ΗΠΑ βρίσκονται πάνω από τον μέσον όρο και οι προμήθειες από το Ιράν, την τέταρτη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής πετρελαίου στον κόσμο, φαίνεται πως δεν θα διαταραχθούν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για τη συνέχιση του πυρηνικού προγράμματος της χώρας.

Εκθεση του υπουργείου Ενεργείας των ΗΠΑ, προβλέπεται να δείξει αργότερα σήμερα, ότι οι προμήθειες πετρελαίου και βενζίνης στη χώρα, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης πετρελαίου στον κόσμο, βρίσκονται πάνω από τον μέσον όρο της περιόδου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών. Οι κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράν, ενδέχεται να συμφωνηθούν μέσα σε ένα μήνα, δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τον έλεγχο των εξοπλισμών και τη διεθνή ασφάλεια, Ρόμπερτ Τζόζεφ.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Οκτωβρίου διαπραγματεύθηκε στα 67,47 δολ. το βαρέλι, 1 σεντ χαμηλότερα, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex) στις 9:51 π.μ. στη Σιγκαπούρη. Σήμερα οι τιμές του είναι 4,8% υψηλότερες από πέρυσι.

Τα συμβόλαια υποχώρησαν 1,10 δολ., ποσοστό 1,6%, φθάνοντας στα 67,50 δολ. το βαρέλι χθες, σημειώνοντας απώλειες για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τις 7 Απριλίου.

Τα αμερικανικά αποθέματα πετρελαίου διατηρήθηκαν στα 332,8 εκατ. βαρέλι στις 25 Αυγούστου, 12% υψηλότερα από τον μέσον όρο πέντε ετών για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Σύμφωνα με 15 οικονομικούς αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, τα αποθέματα μάλλον μειώθηκαν κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που πέρασε.

Η βενζίνη για τα συμβόλαια του Οκτωβρίου διαπραγματεύθηκε στο 1,6430 δολ. το γαλόνι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, μετά την υποχώρησή της 0,65 σεντς, ποσοστό 0,4%, στο 1,64 δολ. το γαλόνι χθες και στα χαμηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τις 7 Μαρτίου.