Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2018 17:11

Παρέμβαση της ΕΚΤ για την «καταιγίδα» ζητούν οι τράπεζες της Λετονίας

Παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην υπόθεση της λετονικής ABLV Bank, που οδηγείται στο χείλος του γκρεμού, ύστερα από αμερικανικές κατηγορίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ζητάει η ένωση εμπορικών τραπεζών της Λετονίας. Η εξέλιξη έχει συμπέσει με τη δίωξη του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας για διαφθορά και φέρνει "καταιγίδα" στο λετονικό τραπεζικό σύστημα. 

Παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προς στήριξη της λετονικής ABLV Bank, που οδηγείται στο χείλος του γκρεμού, ζητάει η ένωση εμπορικών τραπεζών της Λετονίας, προειδοποιώντας ότι ο αντίκτυπος της  υπόθεσης θα γίνει αισθητός σε ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.

Οι τριγμοί στην ABLV άρχισαν όταν το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών κατηγόρησε την τράπεζα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν οι αμερικανικές αρχές η τράπεζα είχε ανάγει το ξέπλυμα σε «πυλώνα των δραστηριοτήτων της», ενώ είχε βοηθήσει στο να παραβιαστούν οι κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας.

Η υπόθεση συνέπεσε με την δίωξη του Λετονού κεντρικού τραπεζίτη για διαφθορά, με τα δύο γεγονότα να προκαλούν «καταιγίδα» στον τραπεζικό τομέα. 

«Το εποπτικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα πρέπει επειγόντως να ασχοληθεί με την υπόθεση» ανέφερε η ένωση τραπεζών σε ανακοίνωσή της, καλώντας μάλιστα την επικεφαλής του συμβουλίου, Ντανιέλ Νουί, να επισκεφθεί τη χώρα και να ενημερώσει για τις κινήσεις, στις οποίες προτίθεται να προβεί η ΕΚΤ. 

Η Λετονία, μία χώρα 2 εκατομμυρίων πολιτών, εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004 και δέκα χρόνια αργότερα, το 2014, έγινε και μέλος της ζώνης του ευρώ. Η οικονομία της αντιστοιχεί μόλις στο 0,2% της νομισματικής ένωσης. Διεθνείς αρχές είχαν προειδοποιήσει εδώ και καιρό για μικρές τράπεζες τόσο της Λετονίας όσο και άλλων χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, οιοποίες φαίνεται να παραβιάζουν σειρά κανόνων σχετικά με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. 

Το αίτημα της λετονικής ένωσης τραπεζών εντείνει τις πιέσεις στην ΕΚΤ να εξηγήσει γιατί δεν έχει δράσει  μέχρι στιγμής, όπως σχολιάζουν πολιτικοί παρατηρητές στο Reuters. 
naftemporiki.gr