Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2018 17:57

Πλειστηριασμοί: Τι προκάλεσε το «διάβημα» Ντράγκι στο Eurogroup

Η αποφασιστική αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των στρατηγικών κακοπληρωτών, «που εμποδίζει το τραπεζικό σύστημα να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη», αποτελεί πάγια θέση της Ευρωζώνης αλλά και της Τράπεζας της Ελλάδος, ως κομβικό στοιχείο που θα κρίνει τη δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να σταθεί στα πόδια της.

Η αποφασιστική αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των στρατηγικών κακοπληρωτών, «που εμποδίζει το τραπεζικό σύστημα να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη», αποτελεί πάγια θέση της Ευρωζώνης αλλά και της Τράπεζας της Ελλάδος, ως κομβικό στοιχείο που θα κρίνει τη δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να σταθεί στα πόδια της.

Πιέσεις για αποφασιστικές κινήσεις

Το 2018 οι τράπεζες καλούνται να προσαρμοστούν στην εφαρμογή του Διεθνούς Προτύπου Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης 9 (IFRS 9), την αυστηροποίηση στον χειρισμό των προβλέψεων για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και τη διενέργεια της πανευρωπαϊκής άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων από την ΕΚΤ.

Συνεπώς, «στο αμέσως προσεχές διάστημα οι τράπεζες πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη των επιχειρησιακών τους στόχων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ιδανικά να τους ξεπεράσουν, ιδίως τώρα που η οικονομία έχει επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην Ενδιάμεση Έκθεση της ΤτΕ για τη Νομισματική Πολιτική 2017.

Η ΤτΕ με κάθε ευκαιρία παροτρύνει χαρακτηριστικά τις τράπεζες να επωφεληθούν από τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο (π.χ. αδειοδοτήσεις εταιρειών διαχείρισης πιστωτικών απαιτήσεων, λειτουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, λειτουργία της πλατφόρμας για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακινήτων κ.ά.) και να αξιοποιήσουν όλα τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους, προκειμένου να επιταχύνουν τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητεί πιο δραστικές αποφάσεις όσον αφορά τις ενέργειες αναδιάρθρωσης βιώσιμων επιχειρήσεων, τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών και την εφαρμογή οριστικής λύσης για τις μη βιώσιμες επιχειρήσεις.

Πικρή γεύση από τις καθυστερήσεις

Το προηγούμενο διάστημα οι αρχικά προγραμματισμένοι φυσικοί πλειστηριασμοί στην πλειοψηφία τους αναβλήθηκαν, εν μέσω της αποχής των συμβολαιογράφων και εν όψει της έναρξης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Παράγοντες της Ευρωζώνης αποδίδουν τις καθυστερήσεις στην έλλειψη βούλησης ή έστω αποφασιστικότητας και από την ίδια την κυβέρνηση, η οποία ορίζει το θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείριση του ζητήματος. Στο πλαίσιο αυτό, ασκούν έντονες πιέσεις στο υπουργείο Οικονομικών, όπως φάνηκε και από τις χθεσινές εξελίξεις στις Βρυξέλλες.

Σημειωτέον, λίγες ώρες μετά το «φρένο» του Eurogroup στην έγκριση εκταμίευσης της δόσης των 5,7 δις ευρώ, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Συμβολαιογράφων Αθηνών Γιώργος Ρούσκας υπογράμμισε ότι η έναρξη της γενικευμένης διαδικασίας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα γίνει από τις 28 Φεβρουαρίου. Οι συμβολαιογράφοι χαρακτηρίζουν υπερβολικό τον στόχο των 10.000 αναρτήσεων πλειστηριασμών εντός του 2018.

Πέρα από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, που αποτελούν ήδη νόμο του ελληνικού κράτους, το ενδιαφέρον και οι επισημάνσεις των ευρωπαϊκών αρχών το τελευταίο διάστημα μετατοπίζονταν στον νόμο Κατσέλη και στις τροποποιήσεις που πρέπει να ψηφιστούν προσεχώς ως προαπαιτούμενο για την τέταρτη αξιολόγηση.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, σημαντικό ποσοστό δανείων που είχαν τεθεί σε καθεστώς ρύθμισης εμφανίζει εκ νέου καθυστέρηση. Περίπου στο 42% των ρυθμίσεων βραχυπρόθεσμου τύπου και στο 32% εκείνων μακροπρόθεσμου τύπου, η καθυστέρηση εμφανίζεται μόλις ένα τρίμηνο μετά την εφαρμογή της ρύθμισης.

naftemporiki.gr