Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 07 Σεπτεμβρίου 2006 13:46

Tomkins: Σημαντική πτώση των μετοχών

ΣΤΑ χαμηλότερα επίπεδα οκτώ ετών, υποχώρησαν οι μετοχές της Tomkins Plc, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής υαλοκαθαριστήρων αυτοκινήτων στον κόσμο, μετά την ανακοίνωσή της ότι δεν θα επιτύχει τον στόχο των κερδών της, αποτέλεσμα της μείωσης της ζήτησης στις ΗΠΑ για τα μέρη αυτοκινήτων - εκτός των άλλων - που παράγει.

Οι μετοχές υποχώρησαν έως 14%, μετά την ανακοίνωση της Thomson που εδρεύει στο Λονδίνο, ότι το τρίτο τρίμηνο οι αριθμοί θα είναι κατά τι χαμηλότεροι των εκτιμήσεων των οικονομικών αναλυτών, αλλά και κάτω από τις προβλέψεις της διοίκησής της, κατά 11 εκατ. λίρες στερλίνες (21 εκατ. δολ.).

Τα κέρδη της εταιρείας στη Βρετανία, τελούν υπό πίεση, καθώς τα επιτόκια δανεισμού στις ΗΠΑ, κρατούν μακριά τους καταναλωτές και οι αυτοκινητοβιομηχανίες αδυνατούν να διατηρήσουν το μερίδιο αγοράς τους.

Η Tomkins πραγματοποιεί τα 2/3 των πωλήσεών της στις ΗΠΑ, όπου κατασκευάζει συστήματα κλιματισμού και εσωτερικά μπάνιων για σπίτια, ενώ προμηθεύει με μέρη αυτοκινήτων την Ford Motor Co. και την General Motors Corp.

Οι μετοχές της Tomkins είχαν τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των μετοχών που απαρτίζουν τον Dow Jones Stoxx 600 Index των μεγαλύτερων εταιρειών της Ευρώπης, υποχωρώντας έως 33,75 πένες, στις 249 πένες η μία, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 15 Ιουνίου του 1998, με βάση τις ημερήσιες τιμές. Σε σύγκριση με τις τιμές κλεισίματος, η υποχώρηση των μετοχών είναι η μεγαλύτερη, από τις 29 Οκτωβρίου του 1992.

Οι μετοχές της Tomkins διαπραγματεύθηκαν στις 246,5 πένες η μία στις 9:08 π.μ. στο Λονδίνο. Φέτος έχουν σημειώσει απώλειες 18%, μειώνοντας τη χρηματιστηριακή της αξία στα 2,11 δισ. λίρες. Σήμερα η χρηματιστηριακή της αξία μειώθηκε περισσότερο από 300 εκατ. λίρες στερλίνες.