Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2018 10:47

Morgan Stanley: Η διόρθωση ήταν μόνο το ορεκτικό

Η αγορά μετοχών έλαβε μία μικρή μόνο γεύση των πιθανών αναταράξεων από την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων. Η πραγματική δοκιμασία δεν έχει ακόμη έρθει, όπως προειδοποιεί η Morgan Stanley.

Η αμερικανική αγορά μετοχών έλαβε μία μικρή μόνο γεύση των πιθανών αναταράξεων από την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων. Η πραγματική δοκιμασία δεν έχει ακόμη έρθει. Αυτό επισημαίνει σε έκθεσή της η Morgan Stanley.

«Ήταν το ορεκτικό, όχι το κυρίως πιάτο» γράφουν χαρακτηριστικά για την διόρθωση, που βίωσε η αγορά μετοχών στα τέλη Ιανουαρίου και τις αρχές Φεβρουαρίου.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg στην έκθεση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας επισημαίνει πως οι υψηλές αποδόσεις των ομολόγων φάνηκε να είναι "δυσκολοχώνευτες" για τους επενδυτές των μετοχών, παρά το γεγονός ότι δεν βγήκαν εκτός των ορίων, που κινούνται την τελευταία πενταετία. Αυτό σημαίνει πως μία περαιτέρω αύξησή τους θα μπορούσε να πυροδοτήσει ισχυρότερους τριγμούς.

Οι χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων και εν γένει ο φθηνός δανεισμός ήταν ένα από τα μεγαλύτερα στηρίγματα των μετοχικών τιμών τα τελευταία χρόνια. Αν αυτό χαθεί, θα πρέπει οι μετοχές να στηριχθούν αποκλειστικά στις προσδοκίες για τα μελλοντικά κέρδη. Η πρόκληση όμως είναι ότι ύστερα από άκρως ικανοποιητικές επιδόσεις τα τελευταία τρίμηνα, η κερδοφορία των αμερικανικών επιχειρήσεων αναμένεται να επιβραδυνθεί από το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

naftemporiki.gr