Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 07 Σεπτεμβρίου 2006 21:13

Προώθηση του ελληνικού κρασιού στη ρωσική αγορά

Υπό την προεδρία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλέξανδρου Κοντού και τη συμμετοχή του Υφυπουργού Εξωτερικών, Ευρυπίδη Στυλιανίδη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες απορρόφησης κρασιού εσοδείας 2006 , καθώς η παραγωγή οίνου στη φετινή εσοδεία αναμένεται να υπερβεί τη ζήτηση σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκαν τα εξής:

1. Να πραγματοποιηθεί εκστρατεία προβολής και προώθησης του ελληνικού κρασιού, σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών, στην αγορά της Ρωσίας, η οποία ήδη έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά σημαντικών ποσοτήτων ελληνικού κρασιού.

2. Να καταβληθεί προσπάθεια για την πιστή εφαρμογή του μέτρου της απόσταξης κρίσης, η οποία υλοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά και αφορά 370.000 εκατόλιτρα επιτραπεζίων οίνων και 130.000 εκατόλιτρα οίνων Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας (ΟΠΑΠ) έναντι 340.000 εκατολίτρων επιτραπεζίων οίνων και 40.000 εκατολίτρων οίνων ΟΠΑΠ την προηγούμενη χρονιά, γεγονός που σημαίνει ότι θα επιτευχθεί σημαντική μείωση των αποθεμάτων.

3. Να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στα εισαγόμενα κρασιά.

Σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Στυλιανίδης, επεσήμανε ότι: «συνδυάσαμε από κοινού μία σειρά από δράσεις, μια και η επίσκεψη του Ρώσου Πρωθυπουργού τον Οκτώβριο στην Αθήνα θα μας δώσει τη δυνατότητα να φέρουμε σε επαφή Ελληνες παραγωγούς με τους αντίστοιχους Ρώσους συναδέλφους όχι ως καταναλωτές, αλλά ως προωθητές του συγκεκριμένου προϊόντος των εμπορικών δικτύων για να αρχίσουμε τη συνεργασία στον τομέα αυτό. Είναι στις προθέσεις μας στο άμεσο μέλλον να διοργανώσουμε μαζί τα δύο υπουργεία μία καλά οργανωμένη αποστολή στη Ρωσία με στόχο να φέρουμε σε επαφή τους Ελληνες οινοπαραγωγούς με τα ρωσικά δίκτυα κατανάλωσης και προώθησης του προϊόντος και να ενισχύσουμε τις εξαγωγές μας στη μεγάλη ρωσική αγορά».