Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 08 Σεπτεμβρίου 2006 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ, για τέταρτη ημέρα, κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές, μετά την έκθεση στις ΗΠΑ, που έδειξε ότι οι τιμές κατοικιών ενδέχεται να μειωθούν για πρώτη φορά σε 13 χρόνια, αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι η ζήτηση θα περιοριστεί στη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της περιφέρειας. Οι μετοχές της Hyundai Motor Co. και της Canon Inc., οδηγούσαν την πτώση.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index υποχωρούσε 0,5%, φθάνοντας στις 128,18 μονάδες στις 10:38 π.μ. στο Τόκυο, οδεύοντας να σημειώσει απώλειες 0,7% μέσα στην εβδομάδα.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 υποχωρούσε 0,9%, φθάνοντας στις 15.873,50 μονάδες. Οι μετοχές της Canon και της Sony οδηγούσαν την πτώση, μετά την ισχυροποίηση του γιέν έναντι του ευρώ και του δολαρίου, περιορίζοντας την αξία των πωλήσεών τους στο εξωτερικό. Πτωτικά κινήθηκαν οι δείκτες στις ανοιχτές αγορές της Ασίας, εκτός από τους δείκτες στην Κίνα και τη Μαλαισία.

Πτωτικά κινήθηκαν χθες οι αμερικανικές μετοχές καθώς διογκώνονται τα στοιχεία ότι η αγορά κατοικιών συρρικνώνεται, βάζοντας φρένο στην οικονομία. Χθες, η National Association of Realtors, είπε ότι οι τιμές κατοικιών ενδέχεται να σημειώσουν πτώση για πρώτη φορά από το 1993. Δύο εταιρείες κατασκευής κατοικιών των ΗΠΑ, η KB Home και η Beazer Homes USA Inc., είπαν αυτήν την εβδομάδα ότι τα κέρδη τους θα είναι χαμηλότερα των προβλέψεων.

Το γιέν ισχυροποιήθηκε στα 148,22 έναντι του ευρώ στις 5:02 π.μ. στη Ν. Υόρκη, από 149,39 που ήταν στις 6 Σεπτεμβρίου, μετά την δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, ότι το αδύναμο γιέν θα αποτελέσει θέμα συζήτησης του G7 κατά τη συνεδρίαση των μελών του, την επόμενη εβδομάδα. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη άνοδος που σημείωσε το ιαπωνικό νόμισμα από τις 8 Μαΐου. Ανοδικά κινήθηκε το γιέν και έναντι του δολαρίου, φθάνοντας στα 116,40 γιέν, από τα 116,65 γιέν.