Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 08 Σεπτεμβρίου 2006 07:02

Υποχωρεί για πέμπτη ημέρα το πετρέλαιο

ΠΤΩΤΙΚΑ, για πέμπτη ημέρα, κινήθηκε το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη, μετά την κυβερνητική έκθεση που έδειξε ότι οι προμήθειες βενζίνης στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης πετρελαίου στον κόσμο, αυξήθηκαν απροσδόκητα την περασμένη εβδομάδα και κατά την καλοκαιρινή περίοδο της έντονης ζήτησης.

Τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν για τρίτη εβδομάδα και οι διϋλισμένες προμήθειες αυξήθηκαν έως δύο φορές των προβλέψεων, καθώς η διοχέτευση από τα διϋλιστήρια αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα 10 εβδομάδων. Ο ύπατος εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική, Χαβιέ Σολάνα, θα συναντηθεί αύριο με τον επικεφαλής των Ιρανών διαπραγματευτών για τα πυρηνικά, Αλί Λαριτζανί, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η επιβολή κυρώσεων από τα Ηνωμένα Εθνη στην τέταρτη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής πετρελαίου στον κόσμο.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Οκτωβρίου υποχώρησε έως 37 σεντς, ποσοστό 0,6%, φθάνοντας στα 66,95 δολ. το βαρέλι, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης. Στις 11:01 π.μ. στη Σιγκαπούρη, το πετρέλαιο διαπραγματεύθηκε στα 66,99 δολ. το βαρέλι. Σήμερα οι τιμές του είναι 3,9% υψηλότερες από πέρυσι.

Τα συμβόλαια του αργού υποχώρησαν 18 σεντς, ποσοστό 0,3%, φθάνοντας στα 67,32 δολ. το βαρέλι χθες, το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 5 Απριλίου.

Τα αποθέματα μειώθηκαν κατά 2,21 εκατ. βαρέλια στα 330,6 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στη 1 Σεπτεμβρίου, 12% υψηλότερα από τον μέσον όρο πενταετίας για τη χρονική περίοδο, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Ενεργείας των ΗΠΑ.

Οι προμήθειες της βενζίνης αυξήθηκαν 718.000 βαρέλια, φθάνοντας στα 206,9 εκατ. βαρέλια, 4,2% υψηλότερα του μέσου όρου. Τα αποθέματα των διϋλισμένων προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου του ντήζελ και του πετρελαίου θέρμανσης, αυξήθηκαν 3,1 εκατ. βαρέλια, φθάνοντας στα 139,9 εκατ. βαρέλια, 7,7% υψηλότερα του μέσου όρου.

Στο Λονδίνο το πετρέλαιο μπρεντ για τα συμβόλαια του Οκτωβρίου, υποχώρησε 49 σεντς, φθάνοντας στα 66,04 δολ. το βαρέλι, στις 10:55 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης, στο ICE Futures.