Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου 2006 07:03

Στα χαμηλότερα πέντε μηνών το αργό

ΣΤΑ χαμηλότερα επίπεδα πέντε μηνών υποχώρησε η τιμή του αργού πετρελαίου στη Ν. Υόρκη, μετά την ανακοίνωση για πρόοδο των συνομιλιών μεταξύ των Ευρωπαίων και Ιρανών αξιωματούχων, για το πυρηνικό πρόγραμμα της αραβικής χώρας.

Οι συνομιλίες μεταξύ του ύπατου εκπροσώπου της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια, Χαβιέ Σολάνα και του επικεφαλής των Ιρανών διαπραγματευτών, Αλί Λαριτζανί, ήταν «παραγωγικές», δήλωσε ο Σολάνα σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Τα μέλη του ΟΠΕΚ, δεν σχεδιάζουν να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου, που βρίσκεται κοντά σε επίπεδα ρεκόρ, κατά τη σημερινή τους σύσκεψη στη Βιέννη, σύμφωνα με χθεσινή δήλωση του προέδρου του Οργανισμού και υπουργού Πετρελαίου του Κουβέϊτ.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια Οκτωβρίου υποχώρησε έως 55 σεντς, ποσοστό 0,8%, φθάνοντας στα 65,70 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex), τα χαμηλότερα επίπεδα μιας ημέρας, από τις 4 Απριλίου. Στις 10:47 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης, το πετρέλαιο διαπραγματεύθηκε στα 65,83 δολ. το βαρέλι, 2,8% υψηλότερα από πέρυσι.

Στο Λονδίνο το πετρέλαιο μπρεντ για τα συμβόλαια του Οκτωβρίου, υποχώρησε έως 56 σεντς, ποσοστό 0,9%, φθάνοντας στα 64,77 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures. Στις 10:06 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης, διαπραγματεύθηκε στα 64,90 δολ. το βαρέλι.

Οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ, που παράγουν περίπου το 40% του πετρελαίου παγκοσμίως, διατηρούν την ημερήσια παραγωγή στα 28 εκατ. βαρέλια από τον Ιούλιο του 2005, σε μια προσπάθεια περιορισμού της αύξησης των τιμών. Το πετρέλαιο άγγιξε τα επίπεδα ρεκόρ των 78,40 δολ. το βαρέλι στις 14 Ιουλίου.

«Δεν θα υπάρξει σήμερα αλλαγή της ποσόστωσης», δήλωσε χθες ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ και υπουργός Πετρελαίου του Κουβέϊτ, Seham Abdul Razak Razzouqi.