Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου 2006 07:42

Κίνα: Επιτάχυνση του πληθωρισμού στο 1,3%

ΕΠΙΤΑΧΥΝΘΗΚΕ τον περασμένο μήνα ο πληθωρισμός στην Κίνα, καθώς αυξήθηκαν οι τιμές των τροφίμων και η παροχή ύδατος και ηλεκτρικού ρεύματος έγινε ακριβότερη.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 1,3%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά την άνοδο 1%, τον Ιούλιο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας στο Πεκίνο. Και οι 21 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεψαν αυτήν την άνοδο.

Ο πληθωρισμός στην Κίνα, τη μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο, δεν έχει υπερβεί το 2% από τον Απρίλιο του 2005 και θα παραμείνει κάτω από το όριο της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας του 3%, φέτος, σύμφωνα με την Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης (Asian Development Bank). Ωστόσο ο πληθωρισμός – εκτός των τροφίμων – αυξάνεται, καθώς το κόστος ενεργείας κινείται ανοδικά και οι παραγωγοί κάποιων καταναλωτικών αγαθών αυξάνουν τις τιμές.

Το κόστος των τροφίμων, που αποτελεί το 1/3 του δείκτη, αναρριχήθηκε 1,4% τον Αύγουστο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά την αύξησή του κατά 0,6% τον Ιούλιο. Οι τιμές που χρεώνουν οι εταιρείες κοινής ωφελείας στα νοικοκυριά, για νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, αναρριχήθηκαν 5,6%, μετά την άνοδό τους 5,3% τον Ιούλιο, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση.

Εξαιρουμένων των τροφίμων, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 1,3% τον Αύγουστο, τα μέγιστα μέσα σε ένα έτος, μετά την άνοδό τους 1,2% τον Ιούλιο και τον Ιούνιο. Ο πληθωρισμός – εκτός των τροφίμων – αυξήθηκε από 0,7% τον Φεβρουάριο.

Ο πληθωρισμός δεν έχει υπερβεί τον στόχο της Κεντρικής Τράπεζας του 3% μέσα σε δύο χρόνια, παρά την έκρηξη των επενδύσεων που οδήγησαν τη χώρα στην ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη πλέον της δεκαετίας το δεύτερο τρίμηνο. Οι τιμές αυξήθηκαν 1,2% έως και τον Αύγουστο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και με τον ίδιο ρυθμό κατά τους επτά μήνες του 2006.

Τον περασμένο μήνα η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας προειδοποίησε για άνοδο του πληθωρισμού, καθώς η αύξηση της ζήτησης ωθεί ανοδικά τις τιμές των πρώτων υλών και της ενεργείας.

Η Κίνα αύξησε δύο φορές τα επιτόκια δανεισμού από τον Απρίλιο, επιδιώκοντας να περιορίσει την αύξηση των επενδύσεων και να συγκρατήσει τον πληθωρισμό. Χθες η κυβέρνηση ανακοίνωσε περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων πριν το τέλος του έτους.