Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου 2006 09:26

ΟΤΕ: Τον Οκτώβριο ο σύμβουλος αποκρατικοποίησης

ΜΕΣΑ στον Οκτώβριο θα οριστεί ο σύμβουλος για τη νέα αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ. Αυτός θα κάνει την έρευνα της αγοράς, θα υποβάλει προτάσεις και αυτές στη συνέχεια θα εξετάσει η διυπουργική επιτροπή η οποία και θα λάβει αποφάσεις για την εξέλιξη του πράγματος.

Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Μιχάλης Λιάπης, κατά τα εγκαίνια των περιπτέρων του ΟΣΕ και των ΕΛΤΑ στην 71η ΔΕΘ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Π. Βουρλούμης σχολίασε κατά τα εγκαίνια του περιπτέρου του Οργανισμού: «Οι νέες εξελίξεις στον ΟΤΕ, που αφορούν στη διάθεση ποσοστού του δημοσίου, δεν πρόκειται να επηρεάσουν την πορεία και την υλοποίηση του στρατηγικού προγράμματος της επιχείρησης στο ελάχιστο. Εμείς θα συνεχίσουμε ομαλά στην εφαρμογή του σχεδίου μας, μέχρις ότου και εάν υπάρξουν αλλαγές στο management».

Μάλιστα ο κ. Βουρλούμης είπε ότι ο όμιλος είχε και έχει ενδιαφέρον για νέες εξαγορές εκτός Ελλάδος, αρκεί να υπάρξουν ευκαιρίες, οι οποίες όμως πλέον είναι πολύ λίγες και λόγω της γρήγορης ανάπτυξης των τηλεπικοινωνιών στη Ν.Α. Ευρώπη και λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού.

Ο κ. Βουρλούμης απάντησε στα επιχειρήματα των πολέμιων της αποκρατικοποίησης του ΟΤΕ, με διάθεση μεγάλου μετοχικού ποσοστού που διαθέτει το δημόσιο, λέγοντας ειδικά για τους εργαζομένους του Οργανισμού που αντιδρούν ότι δεν έχουν καταλάβει το πόσο συμφέρει τον ΟΤΕ η κίνηση που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Ειδικότερα για τα περί υψηλών τιμών, σε περίπτωση ιδιωτικοποίησης ο πρόεδρος του ομίλου του ΟΤΕ είπε: «Υπάρχει η καθοριστική παρέμβαση της ΕΕΤΤ, που θέλει από τον ΟΤΕ να "πουλάει φθηνά γιατί είναι ο μεγάλος παίκτης στην αγορά", ενώ υπάρχει και ο ανταγωνισμός που αναγκάζει σε ακόμη πιο χαμηλές τιμές. Την ίδια μεταχείριση θα έχει και όποιος νέος μέτοχος μπει στην επιχείρηση».

Για την εξαγορά της "Γερμανός", όπως και στη Βουλή εξηγήσαμε, το τίμημα ήταν εύλογο, ενώ επρόκειτο και για μία εξαιρετικά συμφέρουσα κίνηση για τον όμιλο του ΟΤΕ».

Η ανάπτυξη για τον ΟΤΕ συνεπάγεται, στο εσωτερικό και εκτός, μεγάλα κόστη σε κλίμα μεγάλου ανταγωνισμού. «Για τον ΟΤΕ, η ανάπτυξη πλέον βρίσκεται κατά κύριο λόγο στην ευρυζωνικότητα.

Σε αυτό τον τομέα σημειώνεται ταχύτατη εξέλιξη, αφού μέσα σε δύο χρόνια, την έχουμε ανεβάσει στο 3,5% των συνδέσεων από εκεί που βρισκόταν στο μηδέν και ελπίζω ότι σε ένα χρόνο θα έχουμε πλησιάσει τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους, δηλαδή θα είμαστε κοντά στο 10%», είπε ο κ.Βουρλούμης.

Σχετικά με τα αποτελέσματα της τρέχουσας χρήσης, ο κ. Βουρλούμης προέβλεψε ότι θα είναι βελτιωμένα στο σύνολό της, αφού δείχνει να συνεχίζεται και στο β' εξάμηνο η θετική εξέλιξη που παρατηρήθηκε και στους πρώτους έξι μήνες της χρονιάς.

Για τη τροποποίηση του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού, ένα από τα ακανθώδη θέματα που απασχολούν διοίκηση και εργαζομένους, ο κ. Βουρλούμης υποστηρίζει ότι η ρύθμιση πρέπει να γίνει, ανεξαρτήτως του αν ένα ποσοστό του ΟΤΕ πουληθεί σε τρίτο ή όχι.

Η επιχείρηση, υπογράμμισε, χρειάζεται αυτή την τροποποίηση εδώ και χρόνια. Η διοίκηση έχει προτείνει, κατά τον κ. Βουρλούμη, συμβιβαστικές λύσεις προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος και, αναμένει θετική ανταπόκριση.

Επεται και η ΔΕΗ;

Απαντώντας ο πρωθυπουργός σε σχετική ερώτηση που του έγινε κατά τη συνέντευξη της Κυριακής δεν απέκλεισε την εφαρμογή του μοντέλου αποκρατικοποίησης του ΟΤΕ και στη ΔΕΗ όταν ρωτήθηκε αν αυτό μπορεί να επεκταθεί και στα λεγόμενα «φυσικά μονοπώλια», όπως αναφέρονται στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός αρκέστηκε στο να πει «μη βιάζεστε, είναι νωρίς ακόμη», ενώ σημείωσε τη γενικότερη θέση ότι «στην οικονομία η λιγότερη παρουσία του δημοσίου είναι θετική».

ΑΝΝΗ ΚΑΡΟΛΙΔΟΥ