Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου 2006 11:53

Κίνα: Σε επίπεδα ρεκόρ το εμπορικό πλεόνασμα

ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ ρεκόρ αναρριχήθηκε το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας για τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Αύγουστο, αυξάνοντας τις πιέσεις στην ηγεσία της χώρας, να αφήσει το νόμισμά της, γιουάν, να ανατιμηθεί ταχύτερα.

Το πλεόνασμα διευρύνθηκε κατά 18,8 δισ. δολ. τον περασμένο μήνα από 14,6 δισ. δολ. τον Ιούλιο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ειδησεογραφικού πρακτορείου της χώρας, Xinhua, επικαλούμενο τα στοιχεία των τελωνείων της χώρας. Τα στοιχεία ανεβάζουν το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας μέχρι στιγμής φέτος, στα 95,7 δισ. δολ. έναντι πλεονάσματος 102 δισ. δολ. για το σύνολο του προηγούμενου έτους.

Η διόγκωση του εμπορικού πλεονάσματος της Κίνας, τροφοδοτεί την οικονομία με μετρητά, και περιορίζει την αποδοτικότητα των προσπαθειών της κυβέρνησης να μειώσει τις επενδύσεις. Με το εμπορικό πλεόνασμα στα 102 δισ. δολ. πέρυσι, η κυβέρνηση της Κίνας ενδέχεται να δεχθεί μεγαλύτερη πίεση για να αφήσει το γιουάν να ανατιμηθεί ταχύτερα, προκειμένου να μειωθούν οι εισροές και να αποφευχθούν εμπορικές κυρώσεις από τις ΗΠΑ στη χώρα.

Συνολικά 21 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News εκτιμούσαν ότι το πλεόνασμα θα παρέμενε αμετάβλητο από τον προηγούμενο μήνα. Οικονομικοί αναλυτές της Bank of America εκτιμούν ότι το πλεόνασμα θα αυξηθεί στα 150 δισ. δολ. το 2006, μετά τον τριπλασιασμό του πέρυσι.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο, Xinhua, δεν έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία για τις εξαγωγές και τις εισαγωγές και κανείς από τα τελωνεία της χώρας δεν βρέθηκε άμεσα για να μιλήσει σχετικά.