Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2018 12:22

Xάνει την παντοδυναμία του ο ΟΠΕΚ

Κίνδυνο για επίονο πλεόνασμα προσφοράς στην αγορά πετρελαίου και πιέσεις στις τιμές βλέπει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA), καθώς η θεαματική ανάκαμψη της παραγωγής στις ΗΠΑ υπονομεύει την προσπάθεια του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας να δημιουργήσουν συνθήκες ισορροπία στην αγορά. Το καμπανάκι από την IEA αποκαλύπτει ότι το  άλλοτε πανίσχυρο καρτέλ των πετρελαιογωγών χωρών, που άλλοτε μπορούσε να απογειώσει ή να ρίξει τις τιμές και μόνο με φραστικές παρεμβάσεις, χάνει την παντοδυναμία του.

 

Κίνδυνο για επίονο πλεόνασμα προσφοράς στην αγορά πετρελαίου και πιέσεις στις τιμές βλέπει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA), καθώς η θεαματική ανάκαμψη της παραγωγής στις ΗΠΑ υπονομεύει την προσπάθεια του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας να δημιουργήσουν συνθήκες ισορροπία στην αγορά. Το καμπανάκι από την IEA αποκαλύπτει ότι το  άλλοτε πανίσχυρο καρτέλ των πετρελαιογωγών χωρών, που άλλοτε μπορούσε να απογειώσει ή να ρίξει τις τιμές και μόνο με φραστικές παρεμβάσεις, χάνει την παντοδυναμία του. Οι ανεξάρτητοι Αμερικανοί παραγωγοί έχουν μπει δυναμικά στο παιχνίδι. 

Στη μηνιαία έκθεσή της για τις προοπτικές της αγοράς πετρελαίου, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η ΙΕΑ υπολογίζει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 1,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2018, ύστερα από αύξηση 1,6 εκατ. βαρελιών ημερησίως το 2017.  Ωστόσο υπολογίζει η ταχεία αύξηση της παραγωγής, ειδικά στις ΗΠΑ, θα μπορούσε να υπερκαλύψει την αύξηση της ζήτησης. 

«Έχοντας μειώσει σήμερα δραματικά τα κόστη λειτουργίας τους, οι Αμερικανοί παραγωγοί απολαμβάνουν ένα δεύτερο κύμα ανάπτυξης εντυπωσιακό, που ενδέχεται μέσα στο 2018 να αντισταθμίσει την ανάπτυξη της ζήτησης παγκοσμίως». Η IEA προβλέι ότι η αμερικανική παραγωγή αργού θα εκτιναχθεί στα 11 εκατ. βαρέλια ημερησίως έως τα τέλη του έτους. Μόνο το τρίμηνο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου της προηγούμενης χρονιάς η αμερικανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 840.000 βαρέλια ημερησίως.  
   

Η εξέλιξη αυτή στις ΗΠΑ έρχεται ουσιαστικά να θέσει εμπόδια στις προσπάθειες του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας να απορροφήσουν την περίσσεια προσφορά από την παγκόσμια αγορά. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να λάβουν πρόσθετη δράση, εάν θέλουν να διατηρήσουν τις τιμές στα σημερινά επίπεδα. Υπενθυμίζεται ότι από τα μέσα του περασμένου έτους οι τιμές του μπρεντ έκαναν εντυπωσιακό άλμα 50%, αγγίζοντας έως και τα 71 δολάρια το βαρέλι. Σήμερα κινούνται κοντά στα 62 δολάρια το βαρέλι. 

naftemporiki.gr