Tο σχέδιο επενδύσεων ύψους 1,5 τρισ. δολαρίων, που παρουσίασε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ήταν αυτό που περίμεναν εδώ και καιρό οι αγορές. Αντί όμως να γίνει δεκτό με ενθουσιασμό, προκαλεί έντονη ανησυχία σε ειδικούς και επενδυτές. Πρόκειται για ένα στοίχημα, όπως εξηγούν, που εάν αποτύχει όχι μόνο δεν θα δώσει την προσδοκώμενη ώθηση στην ανάπτυξη, αλλά θα «φουσκώσει» επικίνδυνα τον πληθωρισμό, αναγκάζοντας τη Federal Reserve να σφίξει πιο απότομα το ζωνάρι.
Το σχέδιο επενδύσεων ύψους 1,5 τρισ. δολαρίων, που παρουσίασε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ήταν αυτό που περίμεναν εδώ και καιρό οι αγορές. Αντί όμως να γίνει δεκτό με ενθουσιασμό, προκαλεί έντονη ανησυχία σε ειδικούς και επενδυτές. Πρόκειται για ένα στοίχημα, όπως εξηγούν, που εάν αποτύχει όχι μόνο δεν θα δώσει την προσδοκώμενη ώθηση στην ανάπτυξη, αλλά θα «φουσκώσει» επικίνδυνα τον πληθωρισμό, αναγκάζοντας τη Federal Reserve να σφίξει πιο απότομα το ζωνάρι.
Για πρώτη φορά μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 βλέπουμε τις κυβερνήσεις αρκετών μεγάλων οικονομιών του πλανήτη να πατάνε γκάζι και τις κεντρικές τράπεζες να καλούνται να βρουν το φρένο. Πουθενά αλλού όμως δεν είναι τόσο έντονο το φαινόμενο αυτό όσο στις ΗΠΑ. Αυτό που φοβούνται όλοι και που πυροδότησε τις μαζικές ρευστοποιήσεις στις αγορές την προηγούμενη εβδομάδα είναι πως αντί τελικά να θωρακιστεί η ανάκαμψη, η οικονομία θα κατεβάσει ταχύτητα εν μέσω μεγάλων αυξήσεων στα επιτόκια.
«Ο Τραμπ τζογάρει με το σχέδιο οικονομικής τόνωσης και η Fed πρέπει να δώσει μάχη με τον πληθωρισμό» σχολιάζει σε ανάλυσή του το Reuters. «Εάν δεν λειτουργήσει θα έχουμε μία τεράστια τρύπα στον προϋπολογισμό και κανένα όφελος για την παραγωγικότητα» τονίζει στο πρακτορείο ο Ντάγκλας Χολτς Έκιν, επικεφαλής οικονομολόγος του Λευκού Οίκου επί προεδρίας Τζορτζ Μπους. Προσθέτει δε ότι το σχέδιο τόνωσης θα οδηγήσει πιθανότατα σε υψηλό πληθωρισμό και επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι προειδοποιήσεις αναλυτών του CNBC. Ο Αμερικανός πρόεδρος «πετάει οικονομικές φωτιές» τονίζουν, συμπληρώνοντας πως κάποιος θα πρέπει να τις θέσει υπό έλεγχο.
naftemporiki.gr