Πλώρη για είσπραξη 51,053 δισ. ευρώ φέτος, από 46,858 δισ. ευρώ πέρυσι, βάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), προκειμένου να μην υπάρξουν αποκλίσεις κατά την εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού και τυχόν προβλήματα στην επίτευξη πλεονάσματος 3,82% του ΑΕΠ.
Από την έντυπη έκδοση
Του Γιώργου Κούρου
[email protected]
Πλώρη για είσπραξη 51,053 δισ. ευρώ φέτος, από 46,858 δισ. ευρώ πέρυσι, βάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), προκειμένου να μην υπάρξουν αποκλίσεις κατά την εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού και τυχόν προβλήματα στην επίτευξη πλεονάσματος 3,82% του ΑΕΠ.
Την ίδια ώρα, η ΑΑΔΕ θα πρέπει φέτος να προχωρήσει σε επιστροφές ύψους 3,648 δισ. ευρώ, έναντι 3,289 δισ. ευρώ πέρυσι, στόχος που θα πρέπει να υλοποιηθεί στο ακέραιο (ποσοστό επίτευξης 100%) από την κανονική ροή και όχι από το πρόγραμμα εξόφλησης ληξιπρόθεσμων επιστροφών.
Οι ανωτέρω στόχοι καθορίζονται με απόφαση (υπ’ αριθμ. ΔΦΠ/0000289ΕΞ/9.2.2018) του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, όπως αυτοί προκύπτουν από τα μεγέθη που αποτυπώνονται στον κρατικό προϋπολογισμό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τους ανωτέρω στόχους θα αξιολογηθεί η απόδοση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, αν και στην όλη διαδικασία δεν θα λαμβάνονται υπ’ όψιν τυχόν ποσά τα οποία προήλθαν από τη λήψη παρεμβάσεων που δεν έχουν συνυπολογισθεί και θα υιοθετηθούν και εφαρμοστούν εντός του έτους 2018.
Επισημαίνεται ότι ως ποσό εσόδων των εν λόγω παρεμβάσεων, το οποίο αφαιρείται από το ποσό των εισπραχθέντων εσόδων (σε περίπτωση παρεμβάσεων αύξησης των εσόδων) ή προστίθεται σε αυτό (σε περίπτωση παρεμβάσεων μείωσης των εσόδων), θα λαμβάνεται υπ’ όψιν το ποσό των ποσοτικοποιήσεων που θα εκτιμάται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.
Ειδικότερα, όπως υπογραμμίζεται στην ανωτέρω απόφαση:
α) σε περίπτωση παρεμβάσεων αύξησης των εσόδων από τα εισπραχθέντα έσοδα θα αφαιρείται κατά περίπτωση το χαμηλότερο ποσό μεταξύ της αρχικής εκτίμησης και της τελικής ποσοτικοποίησης της απόδοσης των παρεμβάσεων που ελήφθησαν μετά την κατάρτιση του προϋπολογισμού, δεδομένου ότι τυχόν υπεραπόδοση αυτών οφείλεται σε ενέργειες και δράσεις της ΑΑΔΕ, ενώ τυχόν αστοχίες και υποεκτέλεση της πραγματικής απόδοσης έναντι των αρχικών εκτιμήσεων δεν αποδίδεται στην ΑΑΔΕ,
β) σε περίπτωση παρεμβάσεων μείωσης των εσόδων σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα έσοδα θα προστίθεται κατά περίπτωση το υψηλότερο ποσό μεταξύ της αρχικής εκτίμησης και της τελικής ποσοτικοποίησης της απόδοσης των παρεμβάσεων που ελήφθησαν μετά την κατάρτιση του προϋπολογισμού.
Βαρύ «πακέτο» για τους φορολογούμενους
Θα πρέπει φυσικά να αναφερθεί ότι για να πετύχει ο εισπρακτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ τους φετινούς στόχους, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να εκπληρώσουν στο ακέραιο όλες τις φορολογικές υποχρεώσεις τους.
Έργο δύσκολο, όπως προκύπτει και από την πορεία των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο που έχουν ήδη ξεπεράσει τα 100 δισ. ευρώ, ενώ κάθε μήνα οι υπόχρεοι αφήνουν σταθερά απλήρωτους φόρους και πρόστιμα, με βάση τα στοιχεία της περσινής χρονιάς, από 500 εκατ. ευρώ κατ’ ελάχιστο μέχρι και πάνω από 1 δισ. ευρώ.
Λόγος για τον οποίο, άλλωστε, έχουν πολλαπλασιαστεί και οι κατασχέσεις, που συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, αφού πέρυσι επιβλήθηκαν αναγκαστικά μέτρα σε 1.050.077 φορολογούμενους, ενώ 1.774.115 υπόχρεοι βρίσκονται ήδη υπό την απειλή των συγκεκριμένων μέτρων, με δεδομένο ότι το σύνολο των οφειλετών του Δημοσίου ανέρχεται σε 4.068.857 φορολογούμενους.
Σε κάθε περίπτωση, μάλιστα, για φέτος θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι οι υπόχρεοι καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρους 951 εκατ. ευρώ, αφού το μνημονιακό «πακέτο», όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», περιλαμβάνει συνολικά 12 νέα μέτρα:
1 Μείωση κατά 50% του επιδόματος θέρμανσης, με στόχο την εξοικονόμηση 58 εκατ. ευρώ.
2 Μη τιμαριθμική αναπροσαρμογή συντάξεων για εξοικονόμηση 328 εκατ. ευρώ.
3 Αλλαγή τρόπου υπολογισμού των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, όπου στα έσοδα θα συμπεριλαμβάνονται και οι εισφορές, για την είσπραξη επιπλέον 59 εκατ. ευρώ (124 εκατ. το 2019).
4 Κατάργηση απαλλαγής 50% για οινοπνευματώδη στα Δωδεκάνησα, που θα αποφέρουν στο Δημόσιο 13 εκατ. ευρώ.
5 Φόρο διαμονής σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα, που θα αποφέρουν 74 εκατ. ευρώ.
6 Επιβολή φόρου επί των εισοδημάτων από περιστασιακές και βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ακίνητης περιουσίας (Airbnb) για την είσπραξη 48 εκατ. ευρώ.
7 Κατάργηση απαλλαγής ιατρικών δαπανών, που θα στοιχίσει στους φορολογούμενους 121 εκατ. ευρώ. Η κατάργηση της σχετικής φοροαπαλλαγής ισχύει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2017.
8 Κατάργηση έκπτωσης 1,5% στην παρακράτηση φόρου, με κόστος για μισθωτούς και συνταξιούχους 68 εκατ. ευρώ.
9 Κατάργηση αφορολόγητου 25% σε βουλευτές και δικαστικούς, με στόχο την είσπραξη 44 εκατ. ευρώ.
10 Επέκταση για έναν χρόνο της εισφοράς στη ναυτιλία.
11 Κατάργηση όλων των άλλων επιδομάτων για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης.
12 Αυστηρότερη εφαρμογή των θεσμών του rebate για τη δαπάνη φαρμάκου και του clawback για τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και διαγωνιστικά κέντρα.