Η στροφή των ΗΠΑ στον προστατευτισμό και οι φόβοι για εμπορικό πόλεμο της Ουάσινγκτον με το Πεκίνο και άλλους μεγάλους εμπορικούς εταίρους δεν έχει κάμψει προς το παρόν το παγκόσμιο εμπόριο. Ο δείκτης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για τις προοπτικές τριμήνου αποκαλύπτει ότι το εμπόριο αγαθών ανά τον πλανήτη συνεχίζει να αυξάνεται με ρυθμούς άνω του μέσου όρου των τελευταίων ετών. Ωστόσο μία κλιμάκωση της ένταξης μεταξύ μεγάλων οικονομιών θα μπορούσε γρήγορα να αναστρέψει το κλίμα.
Η στροφή των ΗΠΑ στον προστατευτισμό και οι φόβοι για εμπορικό πόλεμο της Ουάσινγκτον με το Πεκίνο και άλλους μεγάλους εμπορικούς εταίρους δεν έχει κάμψει προς το παρόν το παγκόσμιο εμπόριο. Μάλιστα ο δείκτης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για τις προοπτικές τριμήνου αποκαλύπτει ότι το εμπόριο αγαθών ανά τον πλανήτη θα συνεχίσει να αυξάνεται το επόμενο διάστημα με ρυθμούς άνω του μέσου όρου των τελευταίων ετών.
Ο δείκτης του ΠΟΕ παρουσίασε οριακή άνοδο στις 102,3 από 102,2 μονάδες, καθώς οι έξι από τους επτά επιμέρους δείκτες, που τον συνθέτουν, είχαν θετική πορεία με εξαίρεση εκείνον για τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα, που έκανε "βουτιά" στις 94,1 από 103,3 μονάδες.
«Η ανάπτυξη των διεθνών εμπορικών συναλλαγών εξακολουθεί να είναι ταχύτερης της μακροπρόθεσμης τάσης» σχολίσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο οικνομολόγος του Οργανισμού, Κόλμαν «Η ανάκαμψη του 2017 φαίνεται να επεκτείνεται τουλάχιστον στο πρώτο τρίμηνο του 2018, χάρη σε παράγοντες όπως οι ισχυρές παραγγελίες για εξαγωγές, οι ισχυρές αερομεταφορές και μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων» συμπλήρωσε. Προειδοποίησε παρόλα αυτά πως ενδεχόμενες εμπορικές προστριβές μεταξύ χωρών θα μπορούσαν να βάλουν φρένο όχι μόνο στις εμπορικές συναλλαγές, αλλά ευρύτερα στην παγκόσμια ανάπτυξη. Το καμπανάκι αυτό έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία χτυπούν ένοντα τα τύμπανα του πολέμου μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, χωρίς να λείπουν οι διαμάχες και με την Ευρώπη.
Υπενθυμίζεται ότι ο ΠΟΕ προβλέπει ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου με ρυθμούς μεταξύ 1,4% και 4,4% φέτος, με το πιθανότερο σενάριο να κάνει λόγο για ανάπτυξη 3,2%.