Συνάντηση με τον υπουργό Επικοινωνιών, αρμόδιο για θέματα ναυτιλίας, της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Λι Σένγκλιν ( Li Shenglin) είχε σήμερα το μεσημέρι στον ΟΛΠ ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια των επαφών που είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά την επίσκεψη του στην Κίνα, τον Ιανουάριο του 2006 και της υπογραφής της Κοινής Δήλωσης Συνολικής Στρατηγικής Σχέσης, με την οποία αποδίδεται μεγάλη σημασία στο ναυτιλιακό τομέα και στον ρόλο που διαδραματίζει στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών, τόσο στο χώρο των ναυπηγήσεων, όσο και στις εμπορευματικές μεταφορές.
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της ναυτιλίας, καθώς και για την ανάπτυξη των ελληνικών λιμένων με τη συνεργασία των μεγάλων κινεζικών επιχειρήσεων. Στόχος της διμερούς συνεργασίας είναι η ανάπτυξη των λιμενικών υποδομών με την υποστήριξη και των ναυτιλιακών επιχειρήσεων για την απευθείας μεταφορά εμπορευμάτων μεταξύ ελληνικών και κινεζικών λιμένων, καθώς και την αξιοποίηση τους ως διαμετακομιστικών κέντρων.
Μετά τη συνάντηση ο Κινέζος υπουργός επισκέφθηκε το Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων του λιμένα Πειραιά στο Νέο Ικόνιο.
«Με τον Κινέζο υπουργό συνεργαστήκαμε για να διαμορφώσουμε προτάσεις για την ανάπτυξη των ελληνικών λιμένων με τη συνεργασία των μεγάλων κινεζικών επιχειρήσεων», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Κεφαλογιάννης και πρόσθεσε: «Τα ελληνικά λιμάνια και η χώρα μας βρίσκονται στο σταυροδρόμι της Ευρώπης και θέλουμε να τα καταστήσουμε κόμβους για την εξυπηρέτηση του διεθνούς εμπορίου στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Αφρικής».
Όπως επίσης είπε ο υπουργός, «συζητήσεις γίνονται όχι μόνο με τις κινεζικές εταιρείες, αλλά και με άλλες εταιρείες του κόσμου, όλους τους μεγάλους παίκτες του διαμετακομιστικού εμπορίου, για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το λιμάνι του Πειραιά και το λιμάνι του Τυμπακίου. Περιμένουμε όμως και άλλους επενδυτές που σχετίζονται με τον τουρισμό, για το λιμάνι της Κέρκυρας, της Πάτρας, της Ηγουμενίτσας».
Επιπρόσθετα, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, στο τέλος του μήνα θα επισκεφθεί την Ελλάδα πολυμελής αντιπροσωπεία από το Κατάρ για να εξετασθεί δυνατότητα συνεργασίας στον τουριστικό τομέα, στην ανάπτυξη μεγάλων μαρινών στα Ιόνια νησιά.