Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2006 09:28

Apple: Προς online πώληση ταινιών της Disney

ΣΤΗΝ πώληση ταινιών μεγάλου μήκους της Walt Disney Co. μέσω του Internet και στην παρουσίαση μιας νέας έκδοσης iPod που θα μπορεί να τις αναπαραγάγει, ενδέχεται να προχωρήσει σήμερα η Apple Computer Inc.

Σύμφωνα με τρεις ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το θέμα, ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας, Steve Jobs, θα ανακοινώσει σήμερα κατά τη διάρκεια σύσκεψη στο Σαν Φρανσίσκο, ότι τα καταστήματα iTunes της Apple θα προσθέσουν ταινίες του Disney στη λίστα με τα τραγούδια, καθώς και τηλεοπτικά προγράμματα, όπως μετέδωσε το Bloomberg News. Επίσης, ο Jobs ενδέχεται να παρουσιάσει ένα iPod με μεγαλύτερη οθόνη και περισσότερη μνήμη, συμβατική με τις ταινίες, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές.

Ο Jobs επιχειρεί να διπλασιάσει την επιτυχία των iTunes, των πιο δημοφιλών online καταστημάτων μουσικής, αλλά και της συσκευής αναπαραγωγής μουσικής, iPod. Ο ίδιος αντιμετωπίζει μεγαλύτερο ανταγωνισμό αυτόν τον καιρό, καθώς το σκέλος AOL της Time Warner Inc. και η εταιρεία λιανικής πώλησης μέσω του Web, Amazon.com Inc., έχουν υπογράψει συμφωνίες με διάφορα στούντιο για την προσφορά ταινιών, μέσω του Διαδικτύου. Φέτος η Microsoft Corp. σχεδιάζει το λανσάρισμα μιας ανάλογης του iPod, συσκευής αναπαραγωγής ψηφιακής μουσικής.

Ο εκπρόσωπος της Apple, Tom Neumayr, αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα, όπως έκανε και David Caouette, εκπρόσωπος της Disney, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας μέσων των ΗΠΑ. Την περασμένη εβδομάδα η Apple έστειλε σε αναλυτές και δημοσιογράφους προσκλήσεις για τη σημερινή εκδήλωση, που φέρουν το λογότυπο της εταιρείας μέσα σε κινηματογραφικούς προβολείς, όπως αυτούς που φωτίζουν τις ταινίες στις πρεμιέρες τους.

Οι μετοχές της Apple υποχώρησαν 2 σεντς, φθάνοντας στα 72,50 δολ. η μία χθες στη Ν. Υόρκη. Συνολικά φέτος έχουν σημειώσει άνοδο λιγότερη του 1%.

Στις 24 Αυγούστου η AOL συμφώνησε να προσφέρει online ταινίες από κινηματογραφικά στούντιο παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων της Sony Corp., της 20th Century Fox της News Corp. και των Universal Studios της General Electric, με χρέωση από 9,99 έως 19,99 δολ. η μία. Η Amazon.com, η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης μέσω του Διαδικτύου, είπε την εβδομάδα που πέρασε ότι θα διαθέσει ταινίες από 7,99 έως 14,99 δολ. η μία.

Από τον Οκτώβριο του 2001, η Apple έχει πουλήσει περισσότερα από 58,9 εκατ. iPod. Οι πωλήσεις του iPod και των τραγουδιών και βίντεο μέσω iTunes, αποτέλεσαν το 45% των εσόδων ύψους 4,37 δισ. δολ. της Apple, τη χρονική περίοδο που έληξε την 1η Ιουλίου, από 38% που ήταν πέρυσι.