Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2006 10:11

Telecom Italia: Αλλαγή σχεδίων, διαχωρισμός σκέλους

ΑΛΛΑΖΕΙ τα σχέδιά του ο Marco Tronchetti Provera, ο οποίος πέρυσι δαπάνησε 26,6 δισ. δολ. για να αγοράσει το σκέλος κινητής τηλεφωνίας της Telecom Italia SpA, που στόχευαν στη δημιουργία μιας ενοποιημένης τηλεφωνικής, ασύρματης και Internet εταιρείας, καθώς η αύξηση των κερδών συρρικνώνεται.

Ο ηλικίας 58 ετών επικεφαλής της μεγαλύτερης εταιρείας τηλεπικοινωνιών της Ιταλίας, διαχωρίζει το σκέλος κινητής τηλεφωνίας και του δικτύου της τηλεφωνίας στο εσωτερικό, από το αντίστοιχο σταθερής τηλεφωνίας, για να επικεντρώσει το ενδιαφέρον του στο Internet υψηλών ταχυτήτων, σύμφωνα με τον ίδιο σε τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές χθες το βράδυ. Αυτό, ενδέχεται να οδηγήσει στην πώληση του συνόλου ή μέρους του σκέλους ασύρματης τηλεφωνίας.

Τα πρώην ευρωπαϊκά κρατικά μονοπώλια τηλεπικοινωνιών, όπως η Telecom Italia, προσφέρουν νέες υπηρεσίες, όπως τηλεόραση μέσω του Web, με στόχο την αύξηση των καταναλωτικών δαπανών, καθώς τα έσοδα από τις κλασσικές υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας, συρρικνώνονται. Διαχωρίζοντας την εταιρεία σε τρεις κύριες δραστηριότητες θα είναι πιο εύκολο να ληφθεί η έγκριση των αρμοδίων αρχών για νέες προσφορές, αλλά και να ευνοηθεί η εταιρεία από την παροχή υπηρεσιών πιο γρήγορα, είπε ο Tronchetti Provera.

Το χρέος της Telecom Italia διογκώθηκε στα 44 δισ. ευρώ (56 δισ. δολ.) από την εξαγορά του 44% της Telecom Italia Mobile, που δεν κατείχε στις αρχές του έτους.

Η συμφωνία είχε σκοπό την αύξηση των προ φόρων και τόκων κερδών του ομίλου σε ποσοστό έως 9% τη χρήση του 2007. Τα κέρδη της σε αυτήν τη βάση υποχώρησαν 4,5%, φθάνοντας στα 3,8 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο της χρήσης.

Σε σημερινή της ανακοίνωση η Telecom Italia είπε ότι ακόμη δεν έχει λάβει κάποια προσφορά για την εξαγορά των σκελών κινητής τηλεφωνίας της στην Ιταλία ή τη Βραζιλία.