Οι προσδοκίες για βελτίωση της πραγματικής οικονομίας και συνακόλουθα της κατανάλωσης και εν τέλει της κτηματαγοράς, επαναφέρουν στο προσκήνιο τα «ξεχασμένα» ή κολλημένα στη γραφειοκρατία σχέδια για τη δημιουργία νέων μεγάλων εμπορικών κέντρων στην περιφέρεια Αττικής.
Από την έντυπη έκδοση
Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]
Οι προσδοκίες για βελτίωση της πραγματικής οικονομίας και συνακόλουθα της κατανάλωσης και εν τέλει της κτηματαγοράς, επαναφέρουν στο προσκήνιο τα «ξεχασμένα» ή κολλημένα στη γραφειοκρατία σχέδια για τη δημιουργία νέων μεγάλων εμπορικών κέντρων στην περιφέρεια Αττικής.
Είναι σαφές ότι δεν μιλάμε για ξεκίνημα σήμερα μεγάλων Malls, αλλά για τους αρχικούς σχεδιασμούς με προοπτική, εφόσον επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες, τα έργα να τεθούν σε τροχιά υλοποίησης, έπειτα από τουλάχιστον δύο χρόνια και αυτό σύμφωνα με τις αισιόδοξες εκτιμήσεις.
Ωστόσο, η όλη συζήτηση περί εμπορικών κέντρων έχει επανέλθει μεταξύ των στελεχών του real estate. Μεταξύ άλλων, ενδιαφέρον έχουν οι σχεδιασμοί όσον αφορά την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. Το «παιχνίδι» θα καθορίσει η ανάπτυξη του λιμανιού όσον αφορά την κρουαζιέρα και δεν είναι τυχαίο ότι και ο ίδιος ο ΟΛΠ, δηλαδή η κινεζική Cosco, έχει θέσει (αν και σε πολύ αρχικό στάδιο) την προοπτική για εμπορικό κέντρο εντός του λιμανιού. Τη δημιουργία εμπορικού κέντρου δίπλα από τον ηλεκτρικό σταθμό του ΟΣΕ στον Πειραιά συζητά και η ΓΑΙΟΣΕ (ο φορέας για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του σιδηροδρόμου).
Λίγο πιο μακριά, εντός όμως της ακτίνας του λιμανιού, επίσης προσδοκώντας την ανάπτυξη της κρουαζιέρας, η Ακροπόλ Χαραγκιώνης (μαζί με τη βρετανοπορτογαλική πολυεθνική Sonae Sierra) βρίσκεται σε νέα προσπάθεια για την υλοποίηση του Πάρκου Αιγαίου στο ακίνητο της πρώην βιομηχανίας ΧΡΩΠΕΙ, στο Νέο Φάληρο, επένδυση ύψους 200 εκατ. ευρώ. Η προσπάθεια για τη δημιουργία του εμπορικού - ψυχαγωγικού αυτού κέντρου έχει ξεκινήσει πριν από περίπου 20 χρόνια και με ενδιαφέρον αναμένεται αν το νέο εγχείρημα ενός από τους αξιολογότερους developers της χώρας, όπως είναι ο Θοδωρής Χαραγκιώνης, θα έχει αποτέλεσμα.
Στον άξονα της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας, στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος, στα σύνορα με τον Δήμο Περιστερίου, το τελευταίο διάστημα έχουν σημειωθεί εξελίξεις όσον αφορά τη δεκαετή προσπάθεια της BlackRock, ιδιοκτήτριας του ακινήτου που στεγαζόταν το πρώην εργοστάσιο της κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη (Λεωφόρος Κηφισού 60). Η επένδυσή της, συνολικού ύψους 350 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία πολυχώρου αναψυχής και εμπορίου με την ονομασία Academy Gardens έχει περάσει σε νέα φάση μετά την υπογραφή του προεδρικού διατάγματος για τον καθορισμό των όρων δόμησης. Και στην περίπτωση αυτή με ενδιαφέρον αναμένεται αν η εταιρεία θα «τρέξει» άμεσα τις υπόλοιπες διαδικασίες για να περάσει στην υλοποίηση του έργου, κάτι βεβαίως που δεν εξαρτάται απόλυτα από την ίδια, αφού οι γραφειοκρατία ειδικά στον τομέα των ακινήτων καλά κρατεί.
Θετική είναι στο μεταξύ η πορεία του εμπορικού κέντρου River West - ΙΚΕΑ, του ομίλου Βιοχάλκο, επί της Λεωφόρου Κηφισού και μεταξύ των οδών Πέτρου Ράλλη, Ιεράς Οδού και Θηβών, γεγονός που συνέβαλε στην απόφαση για επέκτασή του με την εξαγορά παρακείμενου οικοπέδου επιφανείας 3.700 τ.μ. και μακροχρόνια μίσθωση όμορου ακινήτου 20.000 τ.μ. Η Βιοχάλκο, φειδωλή πάντα στη δημοσιοποίηση των σχεδίων της, δεν έχει αναφερθεί στο πώς σκοπεύει να μεγαλώσει το River West, το οποίο, αν και όχι από την αρχή, έχει βρει το κοινό του, με τον κύκλο εργασιών των καταστημάτων του να καταγράφει ετήσια αύξηση 8% (στοιχεία 2017).
Στο προσκήνιο έχει έρθει ξανά επίσης το εμπορικό κέντρο που ξεκίνησε να κατασκευάζεται στην περιοχή του Βοτανικού με την προοπτική να γίνει εκεί και το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Σήμερα το ακίνητο με το ημιτελές εμπορικό κέντρο βρίσκεται στην κατοχή των Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς, ενώ αρχικά ανήκε στην Μπάμπης Βωβός Διεθνή Τεχνική. Στελέχη, πάντως, της αγοράς του real estate και του εμπορίου εκφράζουν έντονο προβληματισμό για το κατά πόσον μπορεί στη συγκεκριμένη περιοχή να πετύχει ένα εμπορικό κέντρο.