Ανοίγει σήμερα μόνο για τους ελεύθερους επαγγελματίες ασφαλισμένους στον τ. ΟΑΕΕ η εφαρμογή για τη ρύθμιση των 120 δόσεων.
Από την έντυπη έκδοση
Ανοίγει σήμερα μόνο για τους ελεύθερους επαγγελματίες ασφαλισμένους στον τ. ΟΑΕΕ η εφαρμογή για τη ρύθμιση των 120 δόσεων. Για τις υπόλοιπες κατηγορίες των ασφαλισμένων, δηλαδή για τους επιστήμονες, γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, φαρμακοποιούς, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των σχετικών αιτήσεων θα ανοίξει στις 19 Μαρτίου και για τους ασφαλισμένους στον τ. ΟΓΑ στις 2 Απριλίου, επειδή για τις κατηγορίες αυτές των ασφαλισμένων -πλην του τ. ΟΑΕΕ- έχει δοθεί παράταση εξόφλησης των εισφορών του 2016.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του Ε.Φ.Κ.Α. η προθεσμία καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών παρατάθηκε έως τις 28 Φεβρουαρίου 2018 για τις εξής κατηγορίες ασφαλισμένων: α) του έτους 2016 των ασφαλισμένων του τ. ΕΤΑΑ-TAN, β) του Β΄ εξαμήνου 2016 για τους ασφαλισμένους του τ. ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ και του τ. ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ και γ) του Β΄ εξαμήνου 2016 για τους ασφαλισμένους του τ. ΟΓΑ (αυτοτελώς απασχολούμενων και εργοδοτών). Η παράταση πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών του 2016 δόθηκε προκειμένου να παρασχεθεί η δυνατότητα ένταξης των οφειλών αυτών στο νέο καθεστώς ρύθμισης του νόμου 4469/2017 περί «Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών». Επισημαίνεται ότι τα δικαιώματα και τα ευεργετήματα που συνδέονται με την καταβολή εισφορών παραμένουν ενεργά μέχρι την ημερομηνία αυτή.
Τα έσοδα του ΕΦΚΑ
Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προσδοκά στη μέγιστη δυνατή ένταξη των οφειλετών στις νέες ρυθμίσεις, προκειμένου να ενισχυθούν τα έσοδα του ΕΦΚΑ και να διευθετηθούν χρέη που λιμνάζουν, αλλά τα πρόσφατα στοιχεία της τελευταίας έκθεσης του ΚΕΑΟ σχετικά με τη δυνατότητα των οφειλετών να παραμένουν μέσα σε μία ρύθμιση και να αποπληρώνουν τις δόσεις δημιουργούν έντονο προβληματισμό. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι το 62,2% από αυτούς που εντάχθηκαν σε μια ρύθμιση εξόφλησης ασφαλιστικών εισφορών από όσες ψηφίστηκαν στο παρελθόν, τελικά δεν κατάφεραν να παραμείνουν σε αυτήν.
Στατιστικά στοιχεία
Στο τέλος του Δεκεμβρίου 2017 από το σύνολο των ασφαλιστικών οφειλών ύψους 31.285.406.109 ευρώ (τρέχον υπόλοιπο), οι ενεργές ρυθμίσεις ήταν συνολικά μόνο 71.048 και το ρυθμισμένο ποσό ήταν 1.924.526.138 ευρώ. Βέβαια πρέπει να επισημάνουμε ότι μέσα στο σύνολο των οφειλών αυτών των 31,2 δισ. ευρώ υπάρχουν χρέη «ηλικίας» ακόμη και 30 ετών, καθώς αφορούν οφειλές επιχειρήσεων που δεν υπάρχουν πλέον, τόσο του ιδιωτικού τομέα όσο και του Δημοσίου, όπως για παράδειγμα η παλιά «Ολυμπιακή».
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και ο πλέον ευνοϊκός νόμος, δηλαδή η ρύθμιση των 100 δόσεων του Ν.4321/2015, είχε μεγάλες απώλειες οφειλετών, καθώς στο 68% των περιπτώσεων εκείνων που έχασαν τη ρύθμιση το ποσό της μηνιαίας δόσης ήταν ύψους 50-300 ευρώ. Συνολικά έχουν χαθεί 45.149 ρυθμίσεις που αφορούν τον διακανονισμό σε 100 δόσεις με τον νόμο του 2015 και σήμερα μόλις 28.158 οφειλέτες εξυπηρετούν τις δόσεις τους για τη συγκεκριμένη ρύθμιση, ενώ υπάρχουν και 4.420 που έχουν ξεπληρώσει το χρέος τους. Μέχρι το τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών είχαν υποβληθεί 191 αιτήσεις από οφειλέτες προς τα Ταμεία. Από τους οφειλέτες αυτούς οι 129 προχωρούν σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές, ενώ οι υπόλοιπες 62 αιτήσεις αφορούν διμερή διαπραγμάτευση με το ΚΕΑΟ.
Οφειλές
Ο μεγαλύτερος αριθμός των οφειλετών ασφαλιστικών εισφορών χρωστούν έως 20.000 ευρώ, ενώ η συγκεκριμένη ρύθμιση, η οποία θα τεθεί σταδιακά σε εφαρμογή, αφορά οφειλές έως και 50.000 ευρώ. Σύντομα αναμένεται να υπάρξει η σχετική υπουργική απόφαση και για τις ασφαλιστικές οφειλές άνω των 50.000 ευρώ, η οποία θα περιλαμβάνει διαφορετικά κριτήρια για την ένταξη των οφειλετών.