Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 25 Μαΐου 2001 16:33

Στην οικονομία η προσοχή της Wall Street

Η χθεσινή ομιλία του διοικητή της Fed, Αλαν Γκρίνσπαν, για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας αλλά και η σημερινή αναθεωρημένη εκτίμηση της κυβέρνησης για το ΑΕΠ θα δώσουν τον τόνο στις σημερινές συνεδριάσεις των αμερικανικών χρηματιστηρίων.

Αναλυτικότερα, ο ισχυρός άνδρας της Fed επεσήμανε χθες, ότι η αμερικανική οικονoμία διανύει ακόμη περίοδο επιβράδυνσης και ότι ο κίνδυνος για περαιτέρω εξασθένιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ είναι ακόμη υπαρκτός. Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ να προβεί σε νέα μείωση των επιτοκίων, εάν κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο.

Εξάλλου, σύμφωνα με την αναθεωρημένη εκτίμηση του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στις ΗΠΑ, το πρώτο τρίμηνο του 2001, αυξήθηκε κατά 1,3%, έναντι 1,4% που ήταν η αρχική εκτίμηση. Αναλυτές ανέμεναν ότι, ο αναθεωρημένος ρυθμός αύξησης του αμερικανικού ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο θα ήταν 1,4%.

Σε ό,τι αφορά τα νέα από το μέτωπο των επιχειρήσεων, η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατέθεσε αγωγή εναντίον της μεγαλύτερης αλυσίδας λιανικής στον κόσμο, της Wal-Mart, για παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού, από την πώληση προϊόντος που ήταν εν γνώσει της ελαττωματικό. Η πολιτεία ζητάει 4,5 εκ. δολάρια από τη Wal – Mart και άλλα τόσα από την κατασκευάστρια εταιρεία Icon Health & Fitness Inc.

Λίγα λεπτά μετά την έναρξη των συνεδριάσεων, ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 0,05% και βρίσκεται στις 11.116,83 μονάδες. Ανάλογη πτώση σημειώνει και ο Nasdaq, ο οποίος έχει διαμορφωθεί στις 2.281,01 μονάδες μειωμένος κατά 0,04%.