Μεταρρυθμίσεις για άλλα 10 χρόνια και ισχυρό πλαίσιο εποπτείας θα χρειαστεί η Ελλάδα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η χώρα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, βάσει των όσων είπε, σύμφωνα με «Τα Νέα», ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο, μιλώντας την Τετάρτη σε Ολλανδούς βουλευτές στη Χάγη.
Μεταρρυθμίσεις για άλλα 10 χρόνια και ισχυρό πλαίσιο εποπτείας θα χρειαστεί η Ελλάδα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η χώρα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, βάσει των όσων είπε, σύμφωνα με «Τα Νέα», ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο, μιλώντας την Τετάρτη σε Ολλανδούς βουλευτές στη Χάγη.
Όπως ανέφερε, η Ελλάδα φαίνεται να βρίσκεται σε καλό δρόμο για να εξέλθει επιτυχώς του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, όμως επισήμανε ότι η πραγματική πρόκληση δεν είναι αν η Ελλάδα βγει με επιτυχία από το πρόγραμμα, αλλά «να δημιουργηθεί ένα ισχυρό πλαίσιο μετά τη λήξη του προγράμματος που θα διασφαλίζει τη διαρκή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων».
Υπάρχουν αρκετές εκκρεμότητες, σημείωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάποιες από τις οποίες έχουν δρομολογηθεί, όπως το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους ή η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η οποία θα χρειαστεί κάποιο διάστημα για να γίνει, όμως στην περίπτωση των «βαθιών και καίριων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα χρειαστούν πέντε και σε ορισμένες περιπτώσεις δέκα χρόνια σταθερής εφαρμογής για να αποδώσουν».
Σημείωσε ακόμη ότι αρκετό διάστημα, περίπου πέντε χρόνια, μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος στήριξης της χώρας θα χρειαστεί και η πλήρης εφαρμογή των μέτρων που αφορούν τη φορολογική πολιτική (συλλογή φόρων κ.λπ.).
Σύμφωνα με τον κ. Κοστέλο, οι δεσμεύσεις της «επόμενης μέρας» θα αφορούν και το μέτωπο της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, και ειδικότερα το Κτηματολόγιο ή το άνοιγμα των αγορών δικτύων, όπως της ενέργειας. Συγκεριμένα, ανέφερε ότι χειάζονται τουλάχιστον τέσσερα με πέντε χρόνια σταθερής υλοποίησης για να αλλάξει το οικονομικό μοντέλο.
Για τις ιδιωτικοποιήσεις επισήμανε ότι παρά την πρόοδο του τελευταίου χρόνου, υπάρχουν καθυστερήσεις. Προέβλεψε πάντως ότι τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις μπορεί να φτάσουν συνολικά τα 5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2018 ή μέχρι τα μέσα του 2019.
Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, είπε ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας βρίσκεται σε ικανοποιητικό σημείο και ότι υπάρχει σε εξέλιξη προσπάθεια για τη μείωση μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία θα πρέπει να μειωθούν σε 60 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019.
Για το ζήτημα του χρέους, επισήμανε πως η ανάλυση βιωσιμότητάς του στην οποία συμφώνησαν τόσο το ΔΝΤ όσο και η ΕΚΤ έδειξε ότι «χρειάζονται επιπλέον μέτρα». Εδειξε, συγκεκριμένα, προς την κατεύθυνση της επιμήκυνσης της διάρκειας αποπληρωμής ως μέτρου ελάφρυνσης ανάλογα με το ύψος της ανάπτυξης, βάσει της απόφασης για την εφαρμογή της γαλλικής πρότασης. «Είναι εφικτό να έχουμε βιώσιμο χρέος, αλλά χρειάζονται κάποια επιπλέον μέτρα» σημείωσε.
Αναφορικά με τις επενδύσεις, εκτίμησε ότι οι αποδόσεις της κυβέρνησης κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, καθώς, όπως ανέφερε, «οι επενδυτές ανησυχούν για την ολοκλήρωση των προγραμμάτων».
Οσον αφορά την τρίτη αξιολόγηση, είπε ότι γίνεται έλεγχος ακόμη σε κάποια προαπαιτούμενα και «ελπίζουμε» να καταλήξουμε στην εκταμίευση της δόσης.