Οι ελληνικές επιχειρήσεις που επιβίωσαν στην κρίση έχουν ενδυναμωθεί διαρθρωτικά, σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Τράπεζας για την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής επιχειρηματικότητας.
Οι ελληνικές επιχειρήσεις που επιβίωσαν στην κρίση έχουν ενδυναμωθεί διαρθρωτικά, σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Τράπεζας για την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής επιχειρηματικότητας.
Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας αντικατοπτρίστηκε στους βασικούς δείκτες επίδοσης του εταιρικού τομέα, με αποτέλεσμα ο δείκτης Λειτουργικού ROA (ως κριτήριο αποτελεσματικότητας) να έχει απόκλιση 3 ποσοστιαίων μονάδων από την ΕΕ το 2016 (από μία πιο ισορροπημένη κατάσταση προ κρίσης).
Ωστόσο, αυτή η εικόνα αποκρύπτει τη βελτιωμένη αποτελεσματικότητα που έχουν επιτύχει οι ελληνικές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης (η οποία δεν είναι ακόμα εμφανής λόγω του συμπιεσμένου επιπέδου εσωτερικής ζήτησης). Συγκεκριμένα, τo μεικτό περιθώριο κέρδους έχει βελτιωθεί σημαντικά (όντας πλέον οριακά καλύτερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου), ενώ παράλληλα το ποσοστό του κύκλου εργασιών που πωλείται με πίστωση έχει μειωθεί σημαντικά (προσεγγίζοντας σταδιακά τα ευρωπαϊκά δεδομένα συναλλακτικού κυκλώματος).
Στην έρευνα αναφέρεται επίσης ότι παρά την πίεση που έχει δεχθεί ο ελληνικός επιχειρηματικός τομέας από την κρίση, ξεχωρίζουν δύο κατηγορίες κλάδων με ισχυρή δυναμική, που συνδυαστικά καλύπτουν σχεδόν το ½ του εταιρικού τομέα:
Οι ήδη ανταγωνιστικοί κλάδοι (με ROA υψηλότερο της Ευρώπης το 2016), που καλύπτουν το 13% του εταιρικού τομέα και αφορούν κυρίως μεγάλες βιομηχανίες πετρελαίου, πλαστικών και μεταφορές.
Ένα νέο κύμα δυναμικών κλάδων, το οποίο είναι πιεσμένο στην τρέχουσα κατάσταση, έχει δυνατότητες να ξεπεράσει τις ευρωπαϊκές επιδόσεις (σε όρους ROA) σε περίπτωση ανάκαμψης της εσωτερικής ζήτησης στην Ελλάδα κατά 10% (ενδεχόμενο συμβατό με τις εκτιμήσεις μας για την ανάπτυξη του ΑΕΠ την επόμενη τριετία.
Η ΕΤΕ σημειώνει ότι οι κλάδοι αυτοί καλύπτουν το ⅓ του εταιρικού τομέα και αφορούν κυρίως βιομηχανίες τροφίμων, ποτών και ορυκτών (τσιμέντο) καθώς και ξενοδοχεία.
«Η ανάκαμψη αυτή, αν και ισοδυναμεί με αντιστάθμιση μόλις του ⅕ των απωλειών εγχώριων πωλήσεων κατά την κρίση, είναι αρκετή ώστε ο διαρθρωτικά ενδυναμωμένος ελληνικός επιχειρηματικός τομέας να συγκλίνει σε απόδοση (ROA) στον ευρωπαϊκό μέσο όρο (κατάσταση στην οποία βρισκόταν προ κρίσης)», συμπληρώνεται στην έρευνα.