Τη ρύθμιση «τέλη με τον μήνα», που επιτρέπει στους ιδιοκτήτες οχημάτων που έχουν καταθέσει τις πινακίδες τους να τα κυκλοφορήσουν πληρώνοντας αναλογία του ποσού των τελών μέχρι τέλος του έτους, σχεδιάζει να επαναφέρει το επόμενο διάστημα το υπουργείο Οικονομικών. Επισημαίνεται ότι και πάλι, με βάση τον σχεδιασμό που υπάρχει, θα ισχύσει ο κανόνας που προβλέπει ότι όσο περισσότεροι είναι οι μήνες εντός των οποίων θα κυκλοφορήσουν τα Ι.Χ., τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το ποσό που θα πρέπει να πληρώνει ο ιδιοκτήτης.
Από την έντυπη έκδοση
Του Γιώργου Κούρου
[email protected]
Τη ρύθμιση «τέλη με τον μήνα», που επιτρέπει στους ιδιοκτήτες οχημάτων που έχουν καταθέσει τις πινακίδες τους να τα κυκλοφορήσουν πληρώνοντας αναλογία του ποσού των τελών μέχρι τέλος του έτους, σχεδιάζει να επαναφέρει το επόμενο διάστημα το υπουργείο Οικονομικών.
Επισημαίνεται ότι και πάλι, με βάση τον σχεδιασμό που υπάρχει, θα ισχύσει ο κανόνας που προβλέπει ότι όσο περισσότεροι είναι οι μήνες εντός των οποίων θα κυκλοφορήσουν τα Ι.Χ., τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το ποσό που θα πρέπει να πληρώνει ο ιδιοκτήτης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα ισχύοντα:
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι τρεις ανωτέρω επιλογές, εκτός απροόπτου, θα είναι δεσμευτικές και δεν παρέχεται η δυνατότητα επιλογής άλλου χρονικού διαστήματος πέραν όσων ρητά αναφέρονται στη διάταξη.
Έγγραφο αίτημα
Υπενθυμίζεται ότι η άρση της ακινησίας γίνεται κατόπιν εγγράφου αιτήματος του κατόχου του οχήματος, ενώ για τον υπολογισμό του ποσού των τελών κυκλοφορίας ο μήνας που γίνεται η άρση της ακινησίας λογίζεται ως ολόκληρος μήνας, ανεξάρτητα από τη χρονική στιγμή της άρσης αυτής.
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι για επιβατικό Ι.Χ. 1.000 κ.εκ., για το οποίο τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας είναι 120 ευρώ, ο ιδιοκτήτης θα έχει τις εξής επιλογές, εφόσον αιτηθεί άρσης ακινησίας στις 28 Ιουνίου 2018:
Διασταυρώσεις για ανασφάλιστα
Νέα ηλεκτρονική διασταύρωση για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων σχεδιάζει να υλοποιήσει τις επόμενες εβδομάδες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για να αποφευχθεί το «ναυάγιο» του καλοκαιριού, οπότε «βαφτίστηκαν» ως ανασφάλιστα ακόμη και Ι.Χ. που είχαν κλαπεί, ή για να μη χρειαστεί και πάλι η ΑΑΔΕ να χρεώνει με παράβολα τους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων και μετά να επιστρέφει τα χρήματα αναγνωρίζοντας το λάθος, ολοκληρώνει το επόμενο διάστημα τις σχετικές διασταυρώσεις με βάση και τα στοιχεία που έχει συλλέξει από την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΑΑΔΕ, τα ανασφάλιστα οχήματα ανέρχονται σε περίπου 600.000, ενώ το «κυνήγι» τους έχει αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, αφού μέχρι το τέλος του 2017 ήταν ασφαλισμένα 6 εκατ. οχήματα έναντι 5,6 εκατ. το 2016, γεγονός που σημαίνει ότι πέρυσι τα ασφαλιστήρια συμβόλαια στα οχήματα σημείωσαν αύξηση 7,09%.
Επισημαίνεται ότι τα πρόστιμα που θα καλούνται να πληρώσουν οι παραβάτες ιδιοκτήτες κυμαίνονται:
—100 ευρώ για δίκυκλα οχήματα έως 250 κυβικά εκατοστά.
—150 ευρώ για δίκυκλα άνω των 251 κ.ε.
—200 ευρώ για αυτοκίνητα έως 1.000 κ.ε. και
—250 ευρώ για αυτοκίνητα άνω των 1.000 κ.ε.