Αμετάβλητο σε σχέση με πέρυσι παραμένει το ύψος των κονδυλίων που θα διατεθούν στις 13 περιφέρειες της χώρας μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Συγκεκριμένα, όπως ορίζεται σε απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση, το ύψος των φετινών πιστώσεων διαμορφώνεται στο 1,180 δισ. ευρώ.
Από την έντυπη έκδοση
Του Σταμάτη Ζησίμου
[email protected]
Αμετάβλητο σε σχέση με πέρυσι παραμένει το ύψος των κονδυλίων που θα διατεθούν στις 13 περιφέρειες της χώρας μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Συγκεκριμένα, όπως ορίζεται σε απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση, το ύψος των φετινών πιστώσεων διαμορφώνεται στο 1,180 δισ. ευρώ.
Από το προαναφερθέν ποσό, το 1,020 δισ. ευρώ προέρχεται από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (συγχρηματοδοτούμενο), ενώ τα 160 εκατ. ευρώ από το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ. Σημειώνεται ότι στην περσινή κατανομή, επίσης, το 1,020 δισ. ευρώ αποτελούνταν από κοινοτικούς και τα 160 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η κατανομή του ΠΔΕ για τις περιφέρειες φέτος δημοσιοποιείται τουλάχιστον έναν μήνα νωρίτερα, προκειμένου να γίνει καλύτερος προγραμματισμός των παρεμβάσεων που θα ενταχθούν σ’ αυτό. Στις αμέσως επόμενες ημέρες θα εκδοθεί και η εγκύκλιος εφαρμογής του προγράμματος και σύμφωνα με πληροφορίες θα ορίζει ότι η υποβολή των αιτημάτων των περιφερειών θα πρέπει να έχει γίνει έως το τέλος Μαρτίου.
Στόχος του υπουργείου είναι σε συνεργασία με τις περιφέρειες να είναι όσο το δυνατόν γρηγορότερα έτοιμος ο σχεδιασμός του προγράμματος, προκειμένου στο τέλος του έτους να μην υπάρξει απόκλιση από τους στόχους, κάτι που παρατηρήθηκε το περασμένο έτος. Πέραν του εμπροσθοβαρούς σχεδιασμού, το υπουργείο θα προχωρήσει και στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, στην κατεύθυνση απλοποίησης και εκσυγχρονισμού του. Σημειώνεται ότι το ισχύον πλαίσιο είναι του 1955, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικές αγκυλώσεις στην υλοποίηση του προγράμματος.
Στον φετινό προϋπολογισμό, αυξημένες είναι οι πιστώσεις για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με τον προβλεπόμενο προϋπολογισμό να αυξάνεται κατά 10 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα στα 80,5 εκατ. ευρώ, έναντι 70,5 πέρυσι. Άλλα 10 εκατ. ευρώ κερδίζει και η Περιφέρεια Ηπείρου, με τον φετινό προϋπολογισμό να φθάνει στα 78,3 εκατ. ευρώ, έναντι 68,2 εκατ. ευρώ πέρυσι. Ίδιου μεγέθους είναι η αύξηση και για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με τον προϋπολογισμό να ανέρχεται στα 105,6 εκατ. ευρώ έναντι 95,4 εκατ. πέρυσι.
Στα 51,4 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι φετινές πιστώσεις για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, έναντι 41,4 εκατ. πέρυσι. Η πλέον «κερδισμένη» περιφέρεια είναι του Νοτίου Αιγαίου που «βλέπει» τις σχετικές πιστώσεις να αυξάνονται κατά 15,1 εκατ. ευρώ (53,6 εκατ. ευρώ έναντι 38,5), ενώ 5 εκατ. ευρώ περισσότερα έχει λαμβάνει και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (52 εκατ. ευρώ φέτος, έναντι 47 εκατ. πέρυσι).
Αντίθετα, μειωμένες κατά 5,2 εκατ. ευρώ είναι οι φετινές πιστώσεις του ΠΔΕ για την Περιφέρεια Αττικής. Ειδικότερα, η φετινή πρόβλεψη είναι της τάξεως των 224 εκατ. ευρώ, έναντι 229,2 εκατ. ευρώ πέρυσι. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η μείωση για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με τον φετινό προϋπολογισμό να διαμορφώνεται στα 201 εκατ. ευρώ, έναντι 214,1 εκατ. ευρώ πέρυσι.
Στα 72,4 εκατ. ευρώ «πέφτει» ο προϋπολογισμός για τη Θεσσαλία από 77,4 πέρυσι, ενώ 5 εκατ. ευρώ «χάνει» και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (από 50,1 στα 45,1 εκατ. ευρώ).
Μεγάλη αναλογικά είναι η μείωση για την Περιφέρεια Πελοποννήσου (-15,1 εκατ. ευρώ), με τις πιστώσεις για φέτος να προϋπολογίζονται στα 60,5 εκατ. ευρώ έναντι 75,6 εκατ. ευρώ πέρυσι. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η μείωση (-19,9 εκατ. ευρώ) για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, αφού οι πιστώσεις διαμορφώνονται στα 66,3 εκατ. ευρώ, έναντι 86,2 πέρυσι. Κατά μόλις 100.000 ευρώ μειώνεται ο προϋπολογισμός για την Περιφέρεια Κρήτης (86,3 έναντι 86,4 εκατ. ευρώ πέρυσι).