Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2018 13:19

Με αντίποινα απειλεί να απαντήσει η Ε.Ε. στους δασμούς ΗΠΑ

Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με τελεσίγραφο των Βρυξελλών προς τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποιώντας για αντίποινα εάν η Ουάσιγκτον επιβάλει περιορισμούς στις ευρωπαϊκές εξαγωγές.

Από την έντυπη έκδοση

Της Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]

Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με τελεσίγραφο των Βρυξελλών προς τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποιώντας για αντίποινα εάν η Ουάσιγκτον επιβάλει περιορισμούς στις ευρωπαϊκές εξαγωγές.

Η προειδοποίηση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έρχεται μετά την απόφαση του προέδρου Τραμπ να ενεργοποιήσει κανονισμούς για την επιβολή δασμών σε ηλιακά πάνελ και πλυντήρια που εισάγονται στις ΗΠΑ και εν μέσω των εντεινόμενων απειλών από την Ουάσιγκτον ότι θα περιορίσει τις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «παραμένει σε ετοιμότητα να αντιδράσει με ταχύτητα και με τον κατάλληλο τρόπο στην περίπτωση που οι εξαγωγές μας επηρεασθούν από τυχόν περιοριστικά μέτρα εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών» τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Δεν έχει να κάνει με νικητές και ηττημένους. Εμείς εδώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση πιστεύουμε ότι το εμπόριο μπορεί και θα έπρεπε να είναι αμοιβαία επωφελής διαδικασία» δήλωσε ο κ. Σχοινάς. «Πιστεύουμε επίσης ότι το εμπόριο πρέπει να είναι ανοικτό και δίκαιο και να βασίζεται σε κανόνες» πρόσθεσε. Σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε το βράδυ της Κυριακής από το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο ITV, ο Τραμπ απείλησε εμμέσως την Ε.Ε. με αντίποινα, υποστηρίζοντας πως η Ε.Ε. μεταχειρίζεται «πολύ άδικα» τις ΗΠΑ.

«Πιστεύω ότι αυτό θα καταλήξει ξεκάθαρα σε βάρος της» προειδοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος. Η κόντρα Ουάσιγκτον - Βρυξελλών εκτυλίσσεται μετά την κίνηση της Αμερικής την προηγούμενη εβδομάδα να επιβάλει δασμούς 20% στα εισαγόμενα πλυντήρια και δασμούς 30% σε ηλιακά πάνελ, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τη Νότια Κορέα και την Κίνα, με τη Σεούλ να σχεδιάζει την προσφυγή της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Τότε η Κομισιόν είχε εκφράσει την απογοήτευσή της από την κίνηση των ΗΠΑ, εκφράζοντας αμφιβολίες για το εάν πληροί τις προϋποθέσεις του ΠΟΕ και προαναγγέλλοντας ότι θα εξετάσει τον αντίκτυπο των δασμών στις ευρωπαϊκές εξαγωγές.

Σε απάντηση της στάσης των ΗΠΑ κατά της παγκοσμιοποίησης και υπέρ του προστατευτισμού, η Ε.Ε. τάσσεται υπέρ των ανοικτών αγορών και του ελεύθερου εμπορίου. Προς επίρρωσιν των παραπάνω, η Ε.Ε. συνήψε συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με τον Καναδά και την Ιαπωνία, επιδιώκει συμφωνία με τη Λατινική Αμερική και επιταχύνει τις συνομιλίες με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Οι χειρισμοί της κυβέρνησης Τραμπ εγείρουν ζήτημα κενού ηγεσίας από την πλευρά των ΗΠΑ, παρατήρησε την προηγούμενη εβδομάδα η Ευρωπαία επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ. «Πολλές χώρες προβληματίζονται κάπως από την έλλειψη ηγεσίας από τις ΗΠΑ. Απομακρύνονται από την παγκόσμια σκηνή. Και αυτό αφήνει κενό χώρο για την Ευρωπαϊκή Ένωση να αποδείξει ότι μπορεί να κάνει καλές εμπορικές συμφωνίες» τόνισε η κ. Μάλμστρομ. 

Βολές και από Ινδονησία  

Βολές κατά της Ουάσιγκτον και από την υπουργό Οικονομικών της Ινδονησίας Σρι Μουλγιανί Ιντραουάτι. Οι ΗΠΑ χρειάζεται να αντισταθούν σε μέτρα εμπορικού προστατευτισμού που θα μπορούσαν «να καταστρέψουν τον κόσμο» και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην εξάλειψη της παγκόσμιας φτώχειας, υποστήριξε η υπουργός Οικονομικών μιας από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αναδυόμενες οικονομίες. Η ίδια εμφανίσθηκε αισιόδοξη ότι οι πρόσφατοι δασμοί που επέβαλαν οι ΗΠΑ -με αντίκτυπο σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες ασιατικές οικονομίες- δεν θα εξελιχθούν σε πλήρους κλίμακας εμπορικό πόλεμο, εάν οι χώρες προβούν σε αντίποινα. Η κ. Ιντραουάτι, σε συνέντευξή της στο Reuters, τόνισε ότι το ανοικτό εμπόριο ήταν η βασική κινητήριος δύναμη για τη μείωση της φτώχειας τα τελευταία 30 χρόνια.

Περίπου το 16% του εμπορίου της Ινδονησίας κατευθύνεται προς τις ΗΠΑ, ενώ έχει και έμμεση έκθεση μέσω άλλων εμπορικών εταίρων, όπως η Σιγκαπούρη και η Ιαπωνία.