Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου 2006 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι μετοχές των εταιρειών με προϊόντα φυσικής παραγωγής, όπως της BHP Billiton και της Sumitomo Metal Mining Co., μετά την υποχώρηση των τιμών των εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένου του χαλκού, του χρυσού και του αργού πετρελαίου.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index υποχώρησε 0,5%, φθάνοντας στις 126,82 μονάδες στις 10:39 π.μ. στο Τόκυο. Και οι 10 κλάδοι που τον αποτελούν κινούντο πτωτικά, με τον δείκτη του κλάδου των πρώτων υλών να σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 απώλεσε 0,7%, φθάνοντας στις 15.836,18 μονάδες. Πτωτικά κινήθηκαν οι αγορές στη Ν. Κορέα, τη Σιγκαπούρη και την Αυστραλία, ενώ κέρδη σημείωναν οι λοιπές.

Οι δείκτες του κλάδου των πρώτων υλών και της ενεργείας στην Αυστραλία υποχώρησαν 4,3% και 2,5% αντιστοίχως αυτήν την εβδομάδα, καθώς ανησυχία επικράτησε ότι η αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού παγκοσμίως, ενδέχεται να σηματοδοτήσει το τέλος του πενταετούς ράλι των τιμών των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής.

Ο δείκτης των έξι μετάλλων που διαπραγματεύονται στο London Metal Exchange (LME), συμπεριλαμβανομένου του χαλκού και του ψευδαργύρου, υποχώρησε χθες σε ποσοστό 1,1%.

Απώλειες 1,2% σημείωσε χθες το αργό πετρέλαιο, φθάνοντας στα 63,22 δολ. το βαρέλι, υποχωρώντας για όγδοη ημέρα σε σύνολο εννέα ημερών. Κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, το πετρέλαιο διαπραγματεύθηκε στα 63,05 δολ. το βαρέλι.