Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου 2006 07:02

Ελαφρά διαφοροποίηση του αργού, κάτω από τα 64 δολ.

ΕΛΑΦΡΑ διαφοροποίηση σημείωσαν οι τιμές του αργού πετρελαίου κάτω από τα 64 δολ. το βαρέλι στη Ν. Υόρκη, μετά την αύξηση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ, ωθώντας σε νέες πωλήσεις.

Το πετρέλαιο υποχώρησε για όγδοη ημέρα σε σύνολο εννέα ημερών χθες, μετά τα υψηλότερα από τις προβλέψεις αποθέματα φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, που μείωσαν τις τιμές του κατά 10% και ώθησαν το πετρέλαιο θέρμανσης στα χαμηλότερα επίπεδα έξι μηνών. Τα αποθέματα του πετρελαίου θέρμανσης και της βενζίνης αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα που πέρασε, καθώς μειώθηκε η ζήτηση της καλοκαιρινής περιόδους και τα διυλιστήρια προετοίμασαν τα αποθέματα για τον χειμώνα.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Οκτωβρίου διαπραγματεύθηκε στα 63,07 δολ. το βαρέλι, 15 σεντς χαμηλότερα, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex) στις 10:16 π.μ. στη Σιγκαπούρη. Σήμερα οι τιμές του είναι 2,6% χαμηλότερες από πέρυσι.

Τα συμβόλαια υποχώρησαν 75 σεντς, ποσοστό 1,2%, φθάνοντας στα 63,22 δολ. το βαρέλι χθες, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 22 Μαρτίου, μετά την πρώτη άνοδο που σημείωσε ύστερα από οκτώ συνεδριάσεις, την προηγούμενη ημέρα. Το πετρέλαιο βρίσκεται 10% χαμηλότερα αυτόν τον μήνα.

Το αποθηκευμένα αέριο στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 108 δισ. κυβικά πόδια, αγγίζοντας τα 3,084 τρισ. κυβικά πόδια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Ενεργείας της χώρας. Η άνοδος ήταν 17% υψηλότερη των εκτιμήσεων των 25 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News.

Το φυσικό αέριο για παράδοση Οκτωβρίου διαπραγματεύθηκε στα 4,935 δολ. ανά εκατ. βρετανικές θερμικές μονάδες, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Υποχώρησε 10,2%, φθάνοντας στα 4,892 δολ. χθες, το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 16 Σεπτεμβρίου του 2004.

Το πετρέλαιο θέρμανσης για παράδοση Οκτωβρίου διαπραγματεύθηκε στο 1,7125 δολ. το γαλόνι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Υποχώρησε 3,18 σεντς, ποσοστό 1,8%, φθάνοντας στο 1,711 δολ. το γαλόνι σημειώνοντας απώλειες για ένατη συνεχόμενη φορά και φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα για προθεσμιακά συμβόλαια, από τις 10 Μαρτίου.

Τα αμερικανικά αποθέματα διατηρήθηκαν στα 327,7 εκατ. βαρέλια στις 8 Σεπτεμβρίου, 11,7% υψηλότερα από τον μέσον όρο πενταετίας για την περίοδο, σύμφωνα με το υπουργείου Ενεργείας της χώρας στις 13 Σεπτεμβρίου.

Τα δυϊλισμένα αποθέματα, που περιλαμβάνουν το πετρέλαιο θέρμανσης και το ντήζελ, αυξήθηκαν 4,6 εκατ. βαρέλια, φθάνοντας στα 144,5 εκατ. την περασμένη εβδομάδα, 11,9% υψηλότερα από τον μέσον όρο πενταετίας και τα υψηλότερα επίπεδα σε επτά χρόνια. Η ζήτηση στις ΗΠΑ αυξάνεται τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο.