Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου 2006 08:31

Chevron, BP: Προσφορές για την εξερεύνηση πετρελαίου στην Ινδία

ΠΡΟΣΦΟΡΑ για την απόκτηση των δικαιωμάτων εξερεύνησης πετρελαίου και αερίου στην Ινδία, ενδέχεται να κάνει η Chevron Corp. και η BP Plc, ενώ το ασιατικό κράτος εκτιμά ότι θα λάβει περίπου 7 δισ. δολ. σε επενδύσεις, κατά τη μεγαλύτερη προσφορά του.

Οι εν λόγω εταιρείες πετρελαιοειδών συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων των εταιρειών, που αγόρασαν έντυπα για τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό απόκτησης δικαιωμάτων εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η Ινδία προσφέρει 55 περιοχές διΰλισης, το ήμισυ των 110 που διατέθηκαν για εξερεύνηση κατά τους πέντε προηγούμενους γύρους των προσφορών που άρχισαν το 1999, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή υδρογονανθράκων της χώρας, Β.Κ. Σίμπαλ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στις 12 Σεπτεμβρίου στο Ν. Δελχί. Οι προσφορές κλείνουν σήμερα.

Οι τιμές ενεργείας σε επίπεδα ρεκόρ, αυξάνουν την έρευνα για νέα αποθέματα στην Ινδία, η οποία εξαρτάται από τις εισαγωγές, περισσότερο του ημίσεως των αναγκών της. Οι πλούσιες χώρες σε κοιτάσματα πετρελαίου στον κόσμο, κάνουν το ίδιο. Οι παραγωγοί πετρελαίου στη Μέση Ανατολή, θα δαπανήσουν 94 δισ. δολ. στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έως το 2011, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη μελλοντική ζήτηση για ενέργεια, σύμφωνα με τον υπουργό Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβαίας, Αλί αλ-Ναΐμι, στις 12 Σεπτεμβρίου.

Η Ινδία εκτιμά ότι οι προσφορές θα είναι ύψους 7 δισ. δολ. για τις περιοχές με πετρέλαιο και φυσικό αέριο, σε αυτόν τον γύρο των προσφορών, σύμφωνα με τον υπουργό Πετρελαίου της χώρας, Μούρλι Ντεόρα στις 11 Απριλίου, μετά την επιστροφή από το ταξίδι του στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, για την προώθηση της παραχώρησης δικαιωμάτων διΰλισης της χώρας του.

Η BG Group Plc, η Anadarko Petroleum Corp. και η Total SA συγκαταλέγονται μεταξύ των εταιρειών που προμηθεύτηκαν τα έγγραφα για να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό για τα δικαιώματα εξερεύνησης, σύμφωνα με τον Σίμπαλ.

Οι εταιρείες που απέκτησαν δικαιώματα για την εξερεύνηση πετρελαίου κατά τους πέντε προηγούμενους γύρους των προσφορών, ανακάλυψαν κοιτάσματα ίσα με 4,88 δισ. βαρέλια πετρελαίου, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Πετρελαίου της Ινδίας, Μ.Σ. Σρινιβασάν, στις 11 Απριλίου.

Η Ινδία αυξάνει τη διΰλιση πετρελαίου και φυσικού αερίου, με στόχο τον περιορισμό της εξάρτησής της από τις εισαγωγές αργού. Η υψηλότερη ζήτηση από την Κίνα και την Ινδία, ώθησε τις τιμές του πετρελαίου σε επίπεδα ρεκόρ φέτος. Η παραγωγή της Ινδίας σε πετρέλαιο μειώνεται, καθώς οι υπάρχουσες πετρελαιοπηγές της γερνούν.