Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 25 Μαΐου 2001 18:40

ΕΛΠΕ : Μείωση συμμετοχής δημοσίου - Μέρισμα 70 δρχ.

Το ελληνικό Δημόσιο επιδιώκει, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Χριστοδουλάκη, να μειώσει τη συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια, η οποία σήμερα ανέρχεται σε 60,1%.

Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην σημερινή ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων των ΕΛΠΕ, το ελληνικό Δημόσιο θα διατηρήσει το 35% του μετοχικού κεφαλαίου των ΕΛΠΕ.

Παράλληλα ο κ. Χριστοδουλάκης αναφέρθηκε και στη ΔΕΠΑ (στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας συμμετέχουν τα ΕΛΠΕ με ποσοστό 35%), επισημαίνοντας ότι είναι στρατηγικής σημασίας για τα ΕΛΠΕ η επιλογή να μην ασκήσει το δικαίωμα προτίμησης που διατηρεί για εξαγορά επιπλέον ποσοστού της ΔΕΠΑ.

Αναφερόμενος στους στόχους των ΕΛΠΕ για το 2001 ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Ελευθέριος Τζέλλας τόνισε ότι πρωταρχικό στόχο αποτελεί η περαιτέρω μετεξέλιξη της εταιρίας σε ολοκληρωμένο διεθνή ενεργειακό οργανισμό, ικανό να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο και στην ευρωπαϊκή αγορά.

Σε ενοποιημένη βάση το 2000 ο κύκλος εργασιών της εταιρίας Ελληνικά Πετρέλαια ανήλθε σε 1.440 δισ. δρχ. έναντι 824 δισ. δρχ. το 1999, σημειώνοντας αύξηση 75%. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 97 δισ. δρχ. έναντι 64,9 δισ. δρχ. σημειώνοντας αύξηση 47%. Στόχος της διοίκησης είναι το 2001 τα κέρδη να διατηρηθούν στα επίπεδα της χρήσης του 2000, καθώς κατά το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης σημείωσαν κάμψη.

Η σημερινή συνέλευση αποφάσισε τη διανομή μερίσματος 70 δρχ. ανά μετοχή για τη χρήση του 2000, αυξημένου κατά 27,7% σε σχέση με το περυσινό μέρισμα.