Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2006 11:13

ΙΟΒΕ: Βελτίωση του κλίματος σε υπηρεσίες και κατασκευές

Στις 106,1 μονάδες ανήλθε τον Ιούλιο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος, γεγονός το οποίο συνδέεται με το θετικότερο επιχειρηματικό κλίμα στις Υπηρεσίες και τις Κατασκευές, όπως προκύπτει από τη μηνιαία έρευνα συγκυρίας του ΙΟΒΕ.

Επίσης, σύμφωνα με τα εποχικώς προσαρμοσμένα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημειώνεται άνοδος του δείκτη και στο Λιανικό Εμπόριο, η οποία οφείλεται κυρίως στις ιδιαίτερα θετικές επιδόσεις του προηγούμενου μήνα και στο γεγονός ότι, παρά τις έντονες διακυμάνσεις που παρουσιάζει από την αρχή του έτους διατηρείται και τον Ιούλιο σε υψηλά επίπεδα.

Αντίθετα, οριακή μείωση σημειώνει ο Δείκτης Προσδοκιών στην Βιομηχανία, ενώ ο Δείκτης Εμπιστοσύνης Καταναλωτών, ύστερα από μία περίοδο βελτίωσης τους προηγούμενους δύο μήνες, τον Ιούλιο μειώνεται στις -33 μονάδες (-31 μονάδων τον Ιούνιο), τόσο λόγω ενίσχυσης των ήδη αρνητικών προβλέψεων για τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας και των νοικοκυριών, όσο και λόγω της έλλειψης πρόθεσης προς αποταμίευση.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: Μετριοπαθέστερες οι προβλέψεις ανόδου της παραγωγής

Τον Ιούλιο, οι εκτιμήσεις και οι προσδοκίες των Βιομηχανιών παρουσιάζουν υποχώρηση έναντι του Ιουνίου, με αποτέλεσμα τη μείωση του Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών από 107,7 μονάδες σε 103,8. Η τιμή αυτή όμως παραμένει σαφώς υψηλότερη του αντίστοιχου μήνα του 2005 (90,5 μονάδες). Η εξέλιξη του δείκτη επηρεάστηκε αφενός από τις μετριοπαθέστερες προβλέψεις των επιχειρήσεων για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες και αφετέρου, από τη στασιμότητα του επιπέδου παραγγελιών. Το επίπεδο αποθεμάτων διατηρήθηκε σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Τα κυριότερα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα του Ιούλιου είναι τα ακόλουθα:

- Οι εκτιμήσεις για το επίπεδο παραγγελιών εμφανίζονται πιο συγκρατημένες. Το ποσοστό των επιχειρήσεων που κρίνει το επίπεδο των παραγγελιών ανώτερο του κανονικού μειώνεται ελαφρά, ενώ το 71% δηλώνει ότι αυτό κυμαίνεται σε κανονικά για την εποχή επίπεδα. Εντούτοις, η γενική εικόνα της ζήτησης στη Βιομηχανία δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί θετική, καθώς οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων, παρά την οριακή αποδυνάμωση, παραμένουν καλύτερες έναντι της αρχής του έτους αλλά και της αντίστοιχης περιόδου του 2005. Παράλλήλα οι επιχειρήσεις δέχτηκαν μεγαλύτερη εισροή νέων παραγγελιών το τελευταίο τρίμηνο.

- Τα αποθέματα φαίνεται να κυμαίνονται σε κανονικά για την εποχή επίπεδα, σύμφωνα με την πλειονότητα των επιχειρήσεων.

- Το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού αυξήθηκε για τρίτο κατά σειρά μήνα σε 78,4% έναντι 77,5% τον Ιούνιο, τιμή ανώτερη της αντίστοιχης του 2005.

- Οι προβλέψεις ανόδου της παραγωγή τους προσεχείς μήνες είναι μετριοπαθέστερες έναντι του προηγούμενου μήνα, το ποσοστό όμως αυτών που αναφέρονται σε άνοδο διατηρείται υψηλό σε 36%.

- Αποδυναμωμένες, αλλά ανοδικές, είναι οι προβλέψεις των επιχειρήσεων για την πορεία των πωλήσεων και εξαγωγών τους προσεχείς μήνες. Συγκεκριμένα, αναμένεται αύξηση των εξαγωγών προς τις βαλκανικές χώρες ενώ αντίστοιχα αυξάνεται το ποσοστό των επιχειρήσεων που προβλέπει σταθερότητα της εξαγωγικής δραστηριότητας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις αγορές του υπόλοιπού κόσμου.

- Το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνει ότι η παραγωγική δραστηριότητα διεξάγεται απρόσκοπτα, χωρίς προβλήματα από την πλευρά της προσφοράς και της ζήτησης, διευρύνεται σε 61% από 49% στις αρχές του έτους, ενώ αντίθετα το 22% δηλώνει ότι βασικότερο πρόβλημα στην ομαλή διεξαγωγή της δραστηριότητας είναι η ανεπάρκεια ζήτησης.

Οι εξελίξεις στις επιμέρους ομάδες αγαθών της Βιομηχανίας είναι οι ακόλουθες:

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στην ομάδα των Καταναλωτικών Αγαθών μειώθηκε στις 107,6 μονάδες έναντι 109,8 μονάδων τον Ιούνιο. Η πτώση του δείκτη οφείλεται αποκλειστικά στην αποδυνάμωση των προβλέψεων για την πορεία της παραγωγής τους προσεχείς μήνες. Συνακόλουθα, σημειώνεται και μείωση των μηνών εξασφαλισμένης παραγωγής σε 4,5 από 4,9 μήνες τον Ιούνιο.

Αντίθετα, δεν παρατηρείται μεταβολή στις εκτιμήσεις για τα επίπεδα παραγγελιών και αποθεμάτων, τα οποία χαρακτηρίζονται από την πλειονότητα των επιχειρήσεων ως κανονικά για την εποχή. Ειδικότερα, φαίνεται να βελτιώνονται οι εκτιμήσεις για τα επίπεδα παραγγελιών εξωτερικού ενώ το ποσοστό αυτών που δέχτηκαν αυξημένες νέες παραγγελίες το τελευταίο τρίμηνο παραμένει υψηλό. Θετική ένδειξη της δυναμικότητας του κλάδου είναι η εντατικότερη χρησιμοποίηση του εργοστασιακού δυναμικού (79,2%). Τέλος, το ποσοστό των επιχειρήσεων που κρίνουν ότι η δραστηριότητα διεξάγεται απρόσκοπτα παραμένει υψηλό (60%) αν και χαμηλότερο του Απριλίου, ενώ το 23% των επιχειρήσεων αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω ανεπάρκειας ζήτησης.

Σημαντική μείωση του Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών καταγράφεται στα Κεφαλαιουχικά Αγαθά. Ο δείκτης έφτασε τις 84,5 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του έτους. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται, τόσο στις χαμηλές παραγγελίες και την αύξηση των αποθεμάτων, όσο και στην αποδυνάμωση των έντονα αισιόδοξων προβλέψεων για την παραγωγή, τις πωλήσεις και τις εξαγωγές. Έτσι, το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού φαίνεται να περιορίζεται σε 78,3% έναντι 79,7% τον Ιούνιο.

Ελαφρά μειωμένη παρουσιάζεται η δραστηριότητα στις βιομηχανίες παραγωγής Ενδιάμεσων Αγαθών, με το Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών να καταγράφει τον Ιούλιο μικρή πτώση στις 106,4 μονάδες έναντι 110,3 μονάδων τον Ιούνιο. Κύρια χαρακτηριστικά του κλίματος είναι πρωτίστως η αποδυνάμωση των προσδοκιών αύξησης της παραγωγής, τους προσεχείς μήνες, με επακόλουθο τη μείωση των μηνών εξασφαλισμένης παραγωγής - και δευτερευόντως οι μετριοπαθέστερες εκτιμήσεις για τα επίπεδα παραγγελιών. Παράλληλα, συγκρατημένες έναντι του προηγούμενου μήνα, αλλά ακόμη έντονα θετικές, είναι οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για την εξέλιξη των συνολικών πωλήσεων και εξαγωγών. Η εξαγωγική δραστηριότητα αναμένεται να βελτιωθεί προς τις βαλκανικές χώρες, ενώ το 80% αναφέρεται σε σταθερότητα προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: Θετικότερες εκτιμήσεις για την τρέχουσα δραστηριότητα

Ενισχυμένη εμφανίζεται η δραστηριότητα στις Κατασκευές με το Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών του τομέα να κινείται στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα του 2004. Η άνοδος του δείκτη στις 106,9 μονάδες έναντι 102,9 μονάδων τον Ιούνιο οφείλεται στις εκτιμήσεις των κατασκευαστικών επιχειρήσεων για μεγέθη που σχετίζονται με την τρέχουσα κατάσταση, όπως η πορεία των εργασιών ή το επίπεδο των προς εκτέλεση έργων.

Ειδικότερα, οι εκτιμήσεις για το ύψος των προγραμματισμένων εργασιών παρουσιάζονται βελτιωμένες, διατηρείται όμως και αυτό το μήνα ένα σημαντικό ποσοστό επιχειρήσεων που κρίνουν ότι οι εργασίες αυτές κυμαίνονται σε κατώτερα του κανονικού για την εποχή επίπεδα.

Θετικές παραμένουν οι προβλέψεις των επιχειρήσεων για την εξέλιξη της απασχόλησης, καθώς η πλειονότητα αυτών, σε ποσοστό περί το 82%, αναμένει είτε σταθερότητα είτε αύξηση του αριθμού των εργαζομένων. Σε υψηλά επίπεδα, αλλά οριακά κατώτερα του Ιούνιου διατηρούνται οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής. Αρνητικό χαρακτηριστικό της πορείας του κλάδου τον Ιούλιο αποτελεί η περαιτέρω μείωση του ποσοστού των επιχειρήσεων που δηλώνει ότι η κατασκευαστική δραστηριότητα διεξάγεται απρόσκοπτα, καθώς αποτελεί μόλις το 12% αυτών που συμμετείχαν στην έρευνα.

Στους επιμέρους κλάδους των Κατασκευών οι εξελίξεις τον Ιούλιο ήταν οι ακόλουθες:

Βελτιωμένη εικόνα παρουσιάζει ο κλάδος των Ιδιωτικών Κατασκευών τον Ιούλιο. Η ενίσχυση του κλίματος είναι απόρροια των θετικότερων εκτιμήσεων για το επίπεδο του προγράμματος εργασιών. Το ποσοστό αυτών που δηλώνει ότι το επίπεδο των προς εκτέλεση έργων είναι κατώτερο του κανονικού για την εποχή, μειώνεται για τρίτο κατά σειρά μήνα, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται σε 12% έναντι 2% του προηγούμενου μήνα, το ποσοστό αυτών που κρίνει το επίπεδό τους ανώτερο του κανονικού. Ωστόσο, το επίπεδο της ζήτησης έχει ακόμη μεγάλα περιθώρια βελτίωσης καθώς, σύμφωνα, με το 47% των επιχειρήσεων, η χαμηλή ζήτηση, αποτελεί τον βασικότερο ανασταλτικό παράγοντα στην ομαλή διεξαγωγή της δραστηριότητας. Ευνοϊκές είναι οι προβλέψεις των επιχειρήσεων για την εξέλιξη της απασχόλησης τους προσεχείς μήνες ενώ οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής αυξάνουν σε 13 έναντι 11,7 τον Ιούνιο.

Τον Ιούλιο το οικονομικό κλίμα στον κατασκευαστικό τομέα Δημοσίων Έργων, δεν φαίνεται να διαφοροποιείται ιδιαίτερα έναντι του προηγούμενου μήνα. Η πλειονότητα των επιχειρήσεων δηλώνει ότι το επίπεδο του προγράμματος εργασιών είναι κατώτερο του κανονικού, ενώ οι προβλέψεις για την απασχόληση τους προσεχείς μήνες παραμένουν ανοδικές.

Χαμηλό είναι εξάλλου το ποσοστό των επιχειρήσεων που κρίνει ότι η δραστηριότητα διεξάγεται απρόσκοπτα. Το 43% δηλώνει ότι αντιμετωπίζει προβλήματα που συνδέονται με την γραφειοκρατία και το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας, το 31% αντιμετωπίζει ανεπάρκεια χρηματοδότησης και το 11% χαμηλή ζήτηση. ¶λλωστε η ανεπάρκεια ζήτησης και το χαμηλό επίπεδο προγράμματος εργασιών, συμβάλλουν στη μείωση των μηνών εξασφαλισμένης παραγωγής σε 17,4 έναντι 19,2 μήνες τον Ιούνιο.

ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ: Εποχική Υποχώρηση

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο μειώνεται στις 119 μονάδες έναντι 122,2 μονάδων τον Ιούνιο. Η μείωση ωστόσο θα πρέπει να θεωρηθεί εποχική, εκτίμηση που στηρίζεται στη βελτίωση που παρουσιάζουν τα εποχικά εξομαλυμένα στοιχεία. Η μείωση του δείκτη είναι αποτέλεσμα των μετριοπαθέστερων προβλέψεων και εκτιμήσεων των επιχειρήσεων για τις πωλήσεις. Ειδικότερα, ελαφρώς μειωμένο είναι το ποσοστό των επιχειρήσεων που κρίνει ότι οι πωλήσεις αυξήθηκαν την τρέχουσα περίοδο. Τους προσεχείς μήνες το 50% των επιχειρήσεων (56% τον Ιούνιο) αναμένει αύξηση της ζήτηση, ενώ ενισχύεται το ποσοστό αυτών που προβλέπουν ότι θα διατηρηθεί στο ίδιο επίπεδο. Συγκρατημένες είναι οι προβλέψεις των επιχειρήσεων για την απασχόληση, καθώς το 80% προβλέπει σταθερότητα. Τέλος, μετριοπάθεια χαρακτηρίζει τις προβλέψεις για τις παραγγελίες προς τους προμηθευτές, καθώς περιορίζεται το ποσοστό αυτών που αναμένει άνοδο.

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στο κλάδο Τρόφιμα-Ποτά-Καπνός, μειώθηκε οριακά στις 116,1 μονάδες έναντι 117,6 μονάδων τον προηγούμενο μήνα. Οι προσδοκίες και εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για τις πωλήσεις, παρά την ελαφρά αποδυνάμωση τους, παραμένουν αισιόδοξες, με την πλειονότητα αυτών να αναφέρεται σε άνοδο. Το επίπεδο αποθεμάτων διατηρείται υψηλό σύμφωνα με το 37% των επιχειρήσεων. Τέλος, συγκρατημένες εμφανίζονται οι προβλέψεις των επιχειρήσεων για τις παραγγελίες προς τους προμηθευτές και τον αριθμό των εργαζομένων το προσεχές τρίμηνο, καθώς διευρύνεται το ποσοστό αυτών που προβλέπουν ότι δεν θα υπάρξει μεταβολή.

Ύστερα από σαφή βελτίωση του κλίματος τον προηγούμενο μήνα, τον Ιούλιο ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στον κλάδο Υφάσματα – Ένδυση - Υπόδηση μειώνεται στις 138,6 μονάδες, διατηρείται όμως σε υψηλά επίπεδα, ανώτερα του μέσου όρου της περιόδου Ιανουαρίου - Ιουνίου. Συγκεκριμένα, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την πορεία των πωλήσεων είναι ανοδικές, μετριοπαθέστερες όμως έναντι του Ιουνίου, καθώς αυξάνεται το ποσοστό αυτών που προβλέπει μείωση. Ανάλογα επηρεάζονται οι προσδοκίες για τις πωλήσεις και τις παραγγελίες προς τους προμηθευτές τους προσεχείς μήνες καθώς, ναι μεν παραμένουν θετικές, είναι όμως σαφώς συγκρατημένες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Στο κλάδο Είδη Οικιακού Εξοπλισμού ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών μειώνεται στις 173 μονάδες έναντι 174,7 μονάδων τον Ιούνιο, αποκλειστικά λόγω των μετριοπαθέστερων προβλέψεων για τις πωλήσεις τους προσεχείς μήνες. Αντίθετα οι εκτιμήσεις τους για την τρέχουσα κατάσταση των πωλήσεων είναι σαφώς ανοδικές, ενώ ενδεχόμενη είναι η ρευστοποίηση των αποθεμάτων. Τέλος, υψηλό ποσοστό επιχειρήσεων αναφέρεται σε αύξηση των παραγγελιών προς τους προμηθευτές και το 86% προβλέπει σταθερότητα του αριθμού των εργαζομένων.

Το κλίμα στον κλάδο Οχήματα Ανταλλακτικά παρέμεινε τον Ιούλιο σχεδόν αμετάβλητο, καθώς δεν παρατηρούνται ουσιαστικές αλλαγές στις εκτιμήσεις και προβλέψεις των επιχειρήσεων. Το 58% των επιχειρήσεων αναφέρεται σε σταθερότητα των πωλήσεων την τρέχουσα περίοδο, τάση που αναμένεται να διατηρηθεί τους προσεχείς μήνες. Τα αποθέματα θεωρούνται κανονικά από το 74% των επιχειρήσεων, ενώ η πλειονότητα των επιχειρήσεων αναμένει ότι οι παραγγελίες προς τους προμηθευτές, θα διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα.

Ο περιορισμός του ποσοστού των επιχειρήσεων που προβλέπει άνοδο της ζήτησης, τους προσεχείς μήνες, επηρέασε αρνητικά την πορεία του Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών στο κλάδο Πολυκαταστήματα και συνέβαλε ουσιαστικά στη μείωση του. Συγκρατημένες είναι, επίσης, οι προοπτικές για την εξέλιξη του επιπέδου παραγγελιών προς του προμηθευτές, σύμφωνα με το 77% που προβλέπει σταθερότητα. Αντίθετα τον Ιούλιο εκτιμάται ρευστοποίηση των αποθεμάτων. Τέλος, το 78% των επιχειρήσεων κρίνει ότι ο αριθμός των απασχολούμενων θα παραμείνει αμετάβλητος.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: Ευνοϊκότερες εκτιμήσεις για τη ζήτηση

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στον τομέα των Υπηρεσιών αυξάνεται στις 113,3 μονάδες έναντι 111,1 μονάδων τον Ιούνιο, την υψηλότερη τιμή των τελευταίων ετών. Η άνοδος του δείκτη αποδίδεται στις θετικότερες εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την κατάσταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και στις ευνοϊκότερες εκτιμήσεις για τη ζήτηση. Ειδικότερα:

- Το 48% των επιχειρήσεων εκτιμά ότι η κατάσταση της δραστηριότητας κατά το τελευταίο τρίμηνο βελτιώθηκε.

- Ισχυροποιούνται οι εκτιμήσεις βελτίωσης της τρέχουσας κατάστασης της ζήτησης, ενώ παράλληλα περιορίζεται το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνει ότι η δραστηριότητα παρεμποδίζεται από ανεπάρκεια αυτής. Στο άμεσο μέλλον οι επιχειρήσεις προβλέπουν ότι η ζήτηση θα διατηρηθεί στο τρέχον επίπεδο ή και θα ενισχυθεί ελαφρά.

- Ο αριθμός των απασχολούμενων παρέμεινε σταθερός, σύμφωνα με το 65% των επιχειρήσεων, ενώ υψηλό διατηρείται το ποσοστό αυτών που δεν αναμένουν αλλαγή στο άμεσο μέλλον.

- Θετικό στοιχείο στις εξελίξεις του Ιουλίου είναι η αύξηση του ποσοστού των επιχειρήσεων που δεν συναντά προσκόμματα στην ομαλή διεξαγωγή της επιχειρηματικής δραστηριότητας (58% έναντι 53% τον Ιούνιο), κυρίως λόγω της αποδυνάμωσης παραγόντων, όπως η ανεπάρκεια ζήτησης (13% έναντι 18%) Αντίθετα, το ποσοστό των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζει ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης αυξάνεται σε 12% έναντι 9% τον Ιούνιο.

Οι εξελίξεις σε βασικούς επιμέρους κλάδους των Υπηρεσιών τον Ιούλιο ήταν οι ακόλουθες:

Η οικονομική δραστηριότητα των επιχειρήσεων του κλάδου Ξενοδοχεία-Εστιατόρια παρουσιάζεται αμετάβλητη τον Ιούλιο, και ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών, διατηρείται στα επίπεδα του Ιουνίου. Οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την κατάσταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και για την τρέχουσα εξέλιξη της ζήτησης βελτιώνονται, συμβολή που αντισταθμίζεται από την αρνητική επίδραση των συγκρατημένων προβλέψεων για την πορεία της ζήτησης τους προσεχείς μήνες. Παράλληλα, οι προβλέψεις των επιχειρήσεων για την απασχόληση παραπέμπουν σε σταθερότητα του αριθμού των εργαζομένων. Τέλος, η μείωση του ποσοστού των επιχειρήσεων που δηλώνει ότι η δραστηριότητα διεξάγεται απρόσκοπτα (44% έναντι 51% τον Ιούνιο) αποδίδεται αφενός σε άνοδο του ποσοστού αυτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα ανεπάρκειας κεφαλαίων κίνησης και αφετέρου σε άλλους παράγοντες που συνδέονται με θέματα εποχικότητας. Αντίθετα το ποσοστό αυτών που επικαλούνται ανεπάρκεια ζήτησης περιορίζεται σε 24%, συνεχίζει όμως ωστόσο να αποτελεί, το βασικότερο πρόσκομμα στην διεξαγωγή της δραστηριότητας.

Στον άλλο κλάδο που συνδέεται με τον Τουρισμό, τα Τουριστικά Πρακτορεία ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών διατηρείται στα υψηλά επίπεδα των προηγουμένων μηνών, αν και οριακά μειωμένος έναντι του Ιουνίου. Το 53% των επιχειρήσεων κρίνει ότι η κατάσταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας κατά το τελευταίο τρίμηνο βελτιώθηκε, ενώ ενισχύονται οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα πορεία της ζήτησης. Σημειώνεται μάλιστα ότι, το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνει ότι αντιμετωπίζει προβλήματα ανεπάρκειας ζήτησης περιορίζεται σε 8% έναντι 18% τον Ιούνιο. Για τους επόμενους μήνες οι προβλέψεις των επιχειρήσεων είναι συγκρατημένες και μετριοπαθέστερες του Ιουνίου, καθώς το 59% αναμένει σταθερότητα.

Στον κλάδο Διαφόρων Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων, ο οποίος περιλαμβάνει διαφημιστικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις επικοινωνίας και άλλες παροχής επιχειρηματικών υπηρεσιών -το επιχειρηματικό κλίμα παραμένει αμετάβλητο. Οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την κατάσταση της δραστηριότητας και της ζήτησης είναι ευνοϊκές. Επίσης οι προοπτικές για την εξέλιξη της ζήτησης τους προσεχείς μήνες είναι θετικές και παραπέμπουν σε άνοδο, ενώ η πλειονότητα των επιχειρήσεων προβλέπει ότι ο αριθμός των εργαζομένων θα παραμείνει αμετάβλητος. Το ποσοστό των επιχειρήσεων που δεν αντιμετωπίζει προβλήματα στην διεξαγωγή της δραστηριότητας διευρύνεται σε 55%, ενώ αντίθετα βασικότερο εμπόδιο αποτελεί η ανεπάρκεια ζήτησης, από μικρότερο ωστόσο ποσοστό επιχειρήσεων.

ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ

Τον Ιούλιο ο Δείκτης Εμπιστοσύνης Καταναλωτών ύστερα από δυο μήνες σταδιακής βελτίωσης, υποχωρεί και πάλι στις -33 μονάδες έναντι -31 μονάδων τον Ιούνιο. Αρνητική επίπτωση στην πορεία του δείκτη έχει η εντονότερα αρνητική στάση των καταναλωτών για τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας, ενώ επίσης δυσμενείς είναι οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού. Παράλληλα αποδυναμώνονται οι προθέσεις των καταναλωτών για αποταμίευση ενώ αμετάβλητες παραμένουν οι προβλέψεις τους για την εξέλιξη της ανεργίας.

- Οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση τους προσεχείς 12 μήνες εμφανίζονται οριακά δυσμενέστερες έναντι του Ιούνιου με τη διαφορά θετικών – αρνητικών απαντήσεων να διαμορφώνεται σε -19, (Ιούνιος -18), και να επανέρχεται στην τιμή που σημειώθηκε στην αρχή του έτους

Σημείωση: ο δείκτης εμπιστοσύνης των καταναλωτών υπολογίζεται με βάση τις προβλέψεις των καταναλωτών για την γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας, την οικονομική κατάσταση τους, την αποταμίευση και την ανεργία. Οι προβλέψεις κινούνται στο διάστημα +100 (όταν όλοι οι καταναλωτές προβλέπουν αύξηση του συγκεκριμένου μεγέθους) έως –100 (όταν όλοι προβλέπουν μείωση) και εμφανίζονται ως διαφορές των θετικών-αρνητικών απαντήσεων. Αρνητική διαφορά σημαίνει ότι το ποσοστό αυτών που προβλέπουν μείωση του συγκεκριμένου μεγέθους είναι υψηλότερο του ποσοστού εκείνων που προσδοκούν αύξηση. Και αντίστροφα.

Οι καταναλωτές τον Ιούλιο εμφανίζονται απαισιόδοξοι για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους προσεχείς 12 μήνες. Η διαφορά αρνητικών –θετικών απαντήσεων διαμορφώνεται σε -27, (Ιούνιος -24) και αποτελεί τη χαμηλότερη τιμή όλων των επιμέρους κρατών - μελών της Ευρωζώνης.

Συγκρατημένες είναι οι προθέσεις των νοικοκυριών προς αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες. Η διαφορά θετικών –αρνητικών απαντήσεων (-47) διαμορφώνεται σε κατώτερα επίπεδα έναντι του Ιούνιου (-45), ενώ σημειώνεται ότι η ροπή για αποταμίευση στην Ελλάδα είναι ουσιαστικά ασθενέστερη των υπολοίπων κρατών της ΕΕ -12 (πλην της Πορτογαλίας).

- Οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την εξέλιξη της ανεργίας τους προσεχείς 12 μήνες, ύστερα από βελτίωση το προηγούμενο δίμηνο, παραμένουν αμετάβλητες σε υψηλά ωστόσο επίπεδα. Στην Ελλάδα η διαφορά θετικών –αρνητικών απαντήσεων (αύξηση ανεργίας – μείωση ανεργίας) αποτελεί τη χειρότερη τιμή των 12 χώρων της Ευρωζώνης (πλην της Πορτογαλίας).