Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2006 12:30

Γερμανία: Υποχώρηση της επενδυτικής εμπιστοσύνης

ΣΤΑ χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα πλέον των επτά ετών υποχώρησε τον Σεπτέμβριο η εμπιστοσύνη των επενδυτών στη Γερμανία, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού και η σχεδιαζόμενη αύξηση της φορολογίας, περιόρισαν την προοπτική της ανάπτυξης στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο δείκτης ZEW υποχώρησε στο μείον 22,2, τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 1999, από μείον 5,6 που ήταν τον Αύγουστο. Συνολικά 38 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι ο δείκτης επενδυτικής εμπιστοσύνης θα υποχωρούσε στο μείον 8.

Η υποχώρηση του δείκτη καταδεικνύει ότι η οικονομική ανάπτυξη στη Γερμανία θα συρρικνωθεί το επόμενο έτος, από τον ταχύτερο ρυθμό που εμφάνισε από το 2000. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σηματοδότησε περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων για να περιορίσει τον πληθωρισμό στις 12 χώρες της Ε.Ε. που συναλλάσσονται με το ευρώ και η κυβέρνηση της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, σχεδιάζει να αυξήσεις τους φόρους πωλήσεων το 2007.

Υπενθυμίζεται ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην έκθεσή του στις 14 Σεπτεμβρίου προέβλεψε ότι η ανάπτυξη στη Γερμανία θα υποχωρήσει στο 1,3% το 2007, από 2% φέτος.