Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2006 12:48

Ιταλία: Στα υψηλότερα τεσσάρων ετών η καταναλωτική εμπιστοσύνη

ΣΤΑ υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών, αναρριχήθηκε η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην Ιταλία τον Σεπτέμβριο, καθώς η υποχώρηση των τιμών της βενζίνης, άφησε με περισσότερα χρήματα τα νοικοκυριά και οι αναθεωρημένες προβλέψεις κατέδειξαν επέκταση της οικονομικής ανάπτυξης.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Ινστιτούτο Isae, μετά από έρευνα σε 2.000 νοικοκυριά αναρριχήθηκε στο 110,1 από 108,1 τον Αύγουστο (αναθεωρημένα στοιχεία), σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο σε επτά μήνες. Ο δείκτης διαμορφώθηκε υψηλότερα των προβλέψεων των 19 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, οι οποίοι εκτιμούσαν ότι θα διαμορφωθεί στο 108,3.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), αναθεώρησαν προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη της οικονομίας της Ιταλίας, ύψους 1,8 τρισ. δολ. τον περασμένο μήνα. Οι νέες προβλέψεις αναφέρουν ότι με την υποχώρηση των τιμών του αργού πετρελαίου, κατά 17% από τα επίπεδα ρεκόρ των 78,40 δολ. το βαρέλι στις 14 Ιουλίου, που μείωσε τις τιμές της βενζίνης έως 20 σεντς το λίτρο σε κάποιες περιοχές της Ιταλίας, βοηθούν στη συγκράτηση του πληθωρισμού.

Ο πληθωρισμός στην Ιταλία διατηρήθηκε στο 2,2% τον Αύγουστο, χαμηλότερα από το 2,3% που ήταν το Ιούνιο, τα υψηλότερα επίπεδα του έτους.