Νέες κατευθύνσεις αναζητά τώρα η Samsung, παρουσιάζοντας μία σειρά από νέα προϊόντα, τα οποία ευελπιστεί ότι θα δώσουν εκ νέου ώθηση στην ανάπτυξή της, εν μέσω ανησυχιών ότι η κερδοφόρος αγορά των επεξεργαστών μνήμης έχει φθάσει στο ζενίθ της.
Από την έντυπη έκδοση
Της Έφης Τριήρη
[email protected]
Νέες κατευθύνσεις αναζητά τώρα η Samsung, παρουσιάζοντας μία σειρά από νέα προϊόντα, τα οποία ευελπιστεί ότι θα δώσουν εκ νέου ώθηση στην ανάπτυξή της, εν μέσω ανησυχιών ότι η κερδοφόρος αγορά των επεξεργαστών μνήμης έχει φθάσει στο ζενίθ της.
Οι εξελίξεις αυτές λαμβάνουν χώρα τη στιγμή που ο νοτιοκορεατικός όμιλος προέβλεψε ακόμη ένα τρίμηνο με κέρδη ρεκόρ, καθώς συνεχίζει να καρπώνεται τους καρπούς της αυξανόμενης ζήτησης -αλλά και των τιμών- για τους ημιαγωγούς της. Παρά το γεγονός όμως ότι είχε προβλέψει αύξηση 63% των λειτουργικών κερδών της στο τελευταίο τρίμηνο του 2017, η Samsung δεν φαίνεται να κατάφερε να ανταποκριθεί με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές που έδωσε χθες για την πορεία των κερδών της. Τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 15,1 τρισ. γουόν (14,2 δισ. δολάρια) στο τρίμηνο που έληξε στα τέλη Δεκεμβρίου του 2017, δηλαδή υπολείπονται κατά 1 τρισ. γουόν από τις προβλέψεις αναλυτών, γεγονός που η εταιρεία αποδίδει στην ανατίμηση 7% του νοτιοκορεατικού νομίσματος έναντι του δολαρίου προς το τέλος του προηγούμενου έτους.
Υπολογίζεται ότι κάθε αλλαγή της τάξης των 10 γουόν στη συναλλαγματική ισοτιμία επηρεάζει τα λειτουργικά κέρδη της Samsung περίπου κατά 200 δισ. γουόν σε τριμηνιαία βάση και ο αντίκτυπος στη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου υπολογίζεται στα 600 δισ. γουόν. Βασικοί παράγοντες πίσω από την ισχυροποίηση του νομίσματος θεωρούνται η αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Ν. Κορέας, οι ενδείξεις εκτόνωσης της έντασης με τη Β. Κορέα και οι ανθηρές εξαγωγές. Η μετοχή της Samsung υποχώρησε χθες περισσότερο από 3%, ενώ γενικότερα έχει διολισθήσει 12% από το ρεκόρ του περσινού Νοεμβρίου, καθώς αρκετοί επενδυτές στοιχηματίζουν τέλος στην ευφορία της αγοράς επεξεργαστών μνήμης.
Οι πωλήσεις του τέταρτου τριμήνου διαμορφώθηκαν στα 66 τρισ. γουόν συγκριτικά με τα 67,6 τρισ. γουόν που περίμεναν οι αναλυτές, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις. Τα λειτουργικά κέρδη της Samsung καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017 αναμένεται να διαμορφωθούν στα 53,6 τρισ. γουόν, έναντι 29,2 τρισ. γουόν του 2016. Η Samsung αναμένεται να ανακοινώσει επίσημα και ολοκληρωμένα αποτελέσματα στις 31 του μηνός.
Παρότι η Samsung ωφελήθηκε τα μέγιστα από το ράλι στην αγορά επεξεργαστών, οι τιμές για τα βασικά τσιπ μνήμης μειώθηκαν, περιορίζοντας τα περιθώρια ανάπτυξης. Πάντως, η εταιρεία έχει το προβάδισμα στις οθόνες επόμενης γενιάς, γνωστές ως OLED, ενώ προμηθεύει με οθόνες OLED το iPhone X της Apple, μολονότι οι δύο εταιρείες ανταγωνίζονται μεταξύ τους για κυριαρχία στην παγκόσμια αγορά έξυπνων κινητών.
Επίσης, η Samsung φέρεται ότι προγραμματίζει να παρουσιάσει το νέο δημοφιλές κινητό της Galaxy S9 τον επόμενο μήνα, ενώ παράλληλα σκοπεύει να παρουσιάσει ένα κινητό με εύκαμπτη οθόνη σε μία προσπάθεια να ανταγωνιστεί τις προκλήσεις από τη Huawei Technologies, την Oppo και άλλους Κινέζους ανταγωνιστές.
Ωστόσο, οι προοπτικές για τους επεξεργαστές το 2018 είναι μικτές. Οι επεξεργαστές flash μνήμης NAND, που χρησιμοποιούνται π.χ. σε ψηφιακές κάμερες, έχουν εισέλθει σε καθοδικό κύκλο, ενώ επικρατεί η άποψη σε κύκλους αναλυτών ότι και οι συνθήκες στην αγορά DRAM θα εξασθενήσουν προς το τέλος του έτους. Αναφορικά με τις προοπτικές των έξυπνων κινητών και άλλων φορητών συσκευών, εμφανίζονται αβέβαιες λόγω του έντονου ανταγωνισμού από κινεζικές εταιρείες σε αγορές όπως η Ευρώπη και η Ασία.
Στο στόχαστρο η Apple για τα iPhones
Η Apple δέχεται κατηγορίες από καταναλωτικές οργανώσεις στη Γαλλία ότι έχει ελαττώσει σκοπίμως τη διάρκεια «ζωής» των iPhones και γι’ αυτό τον λόγο έχει αρχίσει σχετική έρευνα. Η έρευνα, που επιβεβαιώθηκε από εισαγγελικές αρχές στο Παρίσι, λαμβάνει χώρα λίγες μόλις εβδομάδες αφότου ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός απολογήθηκε απέναντι σε καταναλωτές για κάποιες αλλαγές που έκανε και οι οποίες, όπως υποστήριξε, περιόρισαν τη λειτουργία -χωρίς ωστόσο να υπάρχει πρόθεση- των παλαιότερων συσκευών προκειμένου να αποφευχθεί απρόοπτο κλείσιμο.