Νέο «κύμα» κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών και λοιπών περιουσιακών στοιχείων, καθώς και εντατικοποίηση των οχλήσεων προς τους φορολογουμένους για να πληρώνουν τους τρέχοντες φόρους, φέρνει από τις αρχές του 2018 το «σαφάρι» που ξεκινά ο ελεγκτικός μηχανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Από την έντυπη έκδοση
Του Γιώργου Κούρου
[email protected]
Νέο «κύμα» κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών και λοιπών περιουσιακών στοιχείων, καθώς και εντατικοποίηση των οχλήσεων προς τους φορολογουμένους για να πληρώνουν τους τρέχοντες φόρους, φέρνει από τις αρχές του 2018 το «σαφάρι» που ξεκινά ο ελεγκτικός μηχανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Πρωταρχικός σκοπός η επίτευξη των φιλόδοξων στόχων που έχουν τεθεί σε υπηρεσιακό επίπεδο, που μεταφράζεται ουσιαστικά σε υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί έναντι των δανειστών και οι οποίες, μεταξύ των άλλων, προβλέπουν την είσπραξη 1,7 δισ. ευρώ από τη «δεξαμενή» των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο πρώτο εξάμηνο, διενέργεια τουλάχιστον 9.000 ελέγχων από τις «κινητές ομάδες ελέγχου» της ΑΑΔΕ στο ίδιο διάστημα, αλλά και αύξηση του ποσοστού των οφειλετών που θα τελούν υπό αναγκαστικά μέτρα τουλάχιστον στο 54%-55%.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι δανειστές έχουν ήδη ζητήσει όπως από το πρώτο εξάμηνο του 2018 το ποσοστό εισπραξιμότητας όλων των φόρων που θα βεβαιωθούν να μην πέσει κάτω από το 84%, ενώ ευελπιστούν ότι το «κυνήγι» των φορολογουμένων για τους τρέχοντες αλλά και παλαιούς φόρους θα αποφέρει συνολικά στο Δημόσιο 2,7 δισ. ευρώ έως τον Ιούνιο του 2018.
Η αγωνία για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, την αύξηση των εισπράξεων από φόρους και ληξιπρόθεσμα αποτυπώνεται άλλωστε και στο σχέδιο της ΑΑΔΕ που προβλέπει συνολικά για φέτος τη διενέργεια 24.750 πλήρων και μερικών φορολογικών ελέγχων από τις ελεγκτικές υπηρεσίες ΚΕΜΕΕΠ, ΚΕΦΟΜΕΠ και ΔΟΥ.
Αξίζει να σημειωθεί δε ότι μετά και τις πρόσφατες αποφάσεις της Δικαιοσύνης και του Συμβουλίου της Επικρατείας, η ΑΑΔΕ έχει χαράξει μια «κόκκινη» γραμμή με το παρελθόν και έτσι από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας.
Ποσοστό τουλάχιστον 75% των εν λόγω ελέγχων θα αφορούν κατ’ αρχήν σε ελέγχους της τελευταίας τριετίας για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
Επισημαίνεται άλλωστε ότι οι δανειστές έχουν ήδη ζητήσει στροφή των ελεγκτικών υπηρεσιών στις νέες χρήσεις, θεωρώντας πως ούτως ή άλλως όσο πιο πίσω πάει ο έλεγχος τόσο περιορίζονται οι πιθανότητες να βρεθεί άκρη και πολύ περισσότερο να μπουν χρήματα στα κρατικά ταμεία.
Στο πλαίσιο αυτό η ΑΑΔΕ βάζει στο φουλ τις μηχανές της, από τον πρώτο μήνα του 2018, αφού τα στελέχη της γνωρίζουν ότι η οποιαδήποτε καθυστέρηση μπορεί και να «κοστίσει» ακριβά στην πορεία των εσόδων και του κρατικού προϋπολογισμού.
Για τον λόγο αυτό άλλωστε και με δεδομένο ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη έσπασαν το «φράγμα» των 100 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περισσότερα από 89 δισ. ευρώ αφορούν «παλαιό» χρέος, για το πρώτο εξάμηνο του 2018 ο εισπρακτικός στόχος που έχει βάλει η Ανεξάρτητη Αρχή είναι να έχουν μπει στα δημόσια ταμεία τουλάχιστον 1,71 δισ. ευρώ.
Καλύτερες δε επιδόσεις, σε σχέση με το 2017, έχουν θέσει οι δανειστές στον ελεγκτικό μηχανισμό και για το «νέο» ληξιπρόθεσμο χρέος που δημιουργείται πάντα από την Πρωτοχρονιά κάθε έτους.
Στο πλαίσιο αυτό ο συντελεστής του πρώτου τριμήνου του 2018 θα πρέπει να ανέβει στο 16,2% αντί για 13,4% που ήταν στο πρώτο τρίμηνο του 2017, ενώ για το β’ τρίμηνο του 2018 θα πρέπει να φτάσει στο 18% αντί για 16% στο β’ τρίμηνο του 2017.
Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι θα ασκηθεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση από την ΑΑΔΕ στους φορολογούμενους, με e-mail και απειλές κατασχέσεων.
Εκτός από τα ληξιπρόθεσμα όμως, η ΑΑΔΕ έχει αποφασίσει να κυνηγήσει και τους μεγάλους οφειλέτες, με στοχευμένες δράσεις, που θα φέρουν στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους στα κρατικά ταμεία 170 εκατ. ευρώ και στο δεύτερο τρίμηνο 350 εκατ. ευρώ.
Είναι εξάλλου αξιοσημείωτο ότι από το συνολικό ποσό φόρων και προστίμων που θα επιβάλει φέτος το Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, θα πρέπει να εισπράττει και τα μισά. Και αυτό γιατί ο συντελεστής εισπραξιμότητας ανεβαίνει στο 48% για το πρώτο εξάμηνο φέτος, από 41% - 42% που ήταν πέρυσι.
Ταυτόχρονα στο Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου ο στόχος πρώτου τριμήνου για την εισπραξιμότητα ανέρχεται στο 16%, ενώ το δεύτερο τρίμηνο φθάνει στο 23%.
Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι στους βασικούς στόχους της ΑΑΔΕ είναι:
* το ποσοστό ικανοποίησης των αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ εντός 90 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, για το πρώτο τρίμηνο του 2018 να ανέλθει στο 64%, ενώ για το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς θα πρέπει να φτάσει στο 69%.
* η διατήρηση του ποσοστού εμπρόθεσμων πληρωμών όλων των βασικών φόρων (φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων, φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων, ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ) θα πρέπει να φτάσει στο 84% το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
* τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης να αυξηθούν από τους πρώτους μήνες του 2018.
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, να ανέλθουν στο 53% το πρώτο τρίμηνο κατά των οφειλετών επί των οποίων μπορούν να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα και στο 54% το δεύτερο.
Ακόμη και για τις ενδικοφανείς προσφυγές έχει θέσει η ΑΑΔΕ υψηλότερους στόχους για φέτος, αφού στο πρώτο τρίμηνο πρέπει να εξεταστεί το 75% και στο δεύτερο το ποσοστό να φθάσει στο 80%.