Καθοριστικό θα είναι το επόμενο 15νθήμερο για την κυβέρνηση αλλά και την οικονομία. Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα πρέπει μεταξύ άλλων να ψηφιστεί ένα ακόμη μνημονιακό νομοσχέδιο, να κλείσει η συμφωνία για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης, να εξασφαλιστεί η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους ξένους οίκους αξιολόγησης και ενδεχομένως να γίνει η πρώτη δοκιμαστική έξοδος στις αγορές για την έκδοση νέων ομολόγων.
Από την έντυπη έκδοση
Καθοριστικό θα είναι το επόμενο 15νθήμερο για την κυβέρνηση αλλά και την ελληνική οικονομία. Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα πρέπει να ψηφιστεί ένα ακόμη μνημονιακό νομοσχέδιο -το οποίο μάλιστα περιέχει αρκετές διατάξεις που προκαλούν αντιδράσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος-, να κλείσει η συμφωνία για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης, να εξασφαλιστεί η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους ξένους οίκους αξιολόγησης και ενδεχομένως να γίνει και η πρώτη δοκιμαστική έξοδος στις αγορές, αυτή τη φορά όχι για την αναχρηματοδότηση παλαιού χρέους, αλλά για την έκδοση νέων ομολόγων.
Εφόσον όλα κυλήσουν βάσει των αισιόδοξων προβλέψεων, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, η Ελλάδα θα έχει κλείσει μία ακόμη αξιολόγηση, θα έχει στα χέρια της την τελική ατζέντα για την έξοδο από το 3ο μνημόνιο και θα έχει εξασφαλίσει ρευστότητα άνω των 8 δισ. ευρώ, αν προστεθούν τα χρήματα που θα εκταμιευτούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης -συζητείται το ποσό που θα δοθεί στην Ελλάδα να ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ- αλλά και τα περίπου 3 δισ. ευρώ που σχεδιάζεται να αντληθούν μέσα από την έκδοση των νέων ομολόγων.
Οι επόμενες δύο εβδομάδες περιλαμβάνουν πέντε ημερομηνίες-σταθμούς, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα θα προστεθεί μία ακόμη, καθώς θα πέσουν στο τραπέζι οι όροι διενέργειας των stress tests των τραπεζών. Αναλυτικά:
1. Η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή θα πρέπει να έχει γίνει πριν από το Euro Working Group της 11ης Ιανουαρίου, κάτι που σημαίνει ότι το πολυσέλιδο κείμενο θα πρέπει να κατατεθεί το αργότερο μέχρι την Τετάρτη. Το πιθανότερο πάντως είναι ότι η κατάθεση θα γίνει αύριο Τρίτη, με στόχο η διαδικασία της ψήφισης να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Ιανουαρίου. Το πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνει την επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στο Δημόσιο, τις αλλαγές στον νόμο Κατσέλη (σ.σ. όσοι έχουν ήδη καταθέσει αίτηση υπαγωγής στον νόμο θα βρεθούν αντιμέτωποι με επανεξέταση της αίτησής τους), τα νέα επιδόματα τέκνων (έρχονται αυξήσεις για γονείς με ένα ή δύο παιδιά, αλλά σημαντικές μειώσεις για όσους έχουν τρία ή τέσσερα παιδιά και εισοδήματα άνω των 25.000-30.000 ευρώ), την αλλαγή στο καθεστώς των απεργιακών κινητοποιήσεων (σ.σ. θα απαιτείται έγκριση από το 50%+1 των οικονομικά ενήμερων μελών του πρωτοβάθμιου σωματείου), αλλά και την αλλαγή στην κατάταξη αποζημίωσης σε περίπτωση πτώχευσης μιας επιχείρησης (σ.σ.: οι εργαζόμενοι θα αποζημιώνονται κατά προτεραιότητα, αλλά μόνο για το τμήμα των απαιτήσεών τους έως τα 9.669 ευρώ).
2. Στο Euro Working Group της 11ης Ιανουαρίου οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ενημερωθούν σχετικά με το κατά πόσο στο πολυνομοσχέδιο θα κλείνουν όλα τα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης (σ.σ. έχουν παραμείνει ανοικτά περί τα 70) ή αν θα υπάρχουν και άλλες εκκρεμότητες. Είναι πιθανό να παραμείνουν κάποια θέματα ανοικτά, τα οποία θα κλείσουν με υπουργικές αποφάσεις. Οι εκπρόσωποι των θεσμών θα βρίσκονται σε συνεχή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση ώστε λίγα εικοσιτετράωρα πριν από το Eurogroup να συνταχθεί το κείμενο συμμόρφωσης (compliance report) που είναι και το «κλειδί» για το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης.
3. Στις 19 Ιανουαρίου αναμένεται να ανακοινώσει τη νέα της αξιολόγηση για την ελληνική οικονομία η Standard and Poor’s. H αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας έχει προεξοφληθεί και αυτό που μένει να φανεί είναι αν η αναβάθμιση θα αφορά μία κλίμακα (δηλαδή σε Β) ή δύο κλίμακες (δηλαδή σε Β+). Συνήθως, η S&P ακολουθεί συντηρητική στάση και αναβαθμίζει κατά μία βαθμίδα. Ωστόσο δεν αποκλείεται το Β+, λόγω της έγκαιρης ολοκλήρωσης της 3ης αξιολόγησης, της προοπτικής εξόδου από το 3ο μνημόνιο, αλλά και της μείωσης του παράγοντα «πολιτική αβεβαιότητα» στην Ελλάδα.
4. Στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου θα πρέπει να επικυρωθεί η ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης, αλλά και να «κλειδώσει» το ποσό της δόσης που θα εκταμιεύσει η Ελλάδα. Ως προς το ύψος της, προς το παρόν δεν έχει ειπωθεί τίποτα επίσημα, παρά μόνο ότι η «αφετηρία» των συζητήσεων θα είναι το ποσό των 5-5,5 δισ. ευρώ που είχε συμφωνηθεί στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της 2ης αξιολόγησης. Δεν αποκλείεται ωστόσο το ποσό να είναι ακόμη μεγαλύτερο, δεδομένου ότι μέχρι το τέλος του 3ου μνημονίου θα υπάρξει μόνο μία εκταμίευση ακόμη και αυτή με τη λήξη του προγράμματος στο τέλος Ιουλίου (σ.σ. δεν επιτρέπεται καμία εκταμίευση μετά τις 20 Αυγούστου).
5. Τα εικοσιτετράωρα που θα ακολουθήσουν του Eurogroup θα είναι καθοριστικά και όσον αφορά την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Το σχέδιο για έκδοση 7ετούς ομολόγου είναι έτοιμο, ενώ το ποσό αναμένεται να κυμανθεί στα 3 δισ. ευρώ. Αν η έκδοση είναι επιτυχημένη και το επιτόκιο διαμορφωθεί αισθητά χαμηλότερα του 4%, που είναι και ο βασικός στόχος, τότε θα επηρεαστεί όλη η καμπύλη των επιτοκίων των ομολόγων, ενώ θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο το κλίμα για την Ελλάδα στις διεθνείς αγορές. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου ήταν την προηγούμενη εβδομάδα στο 3,78%, δηλαδή στα προ μνημονίων επίπεδα.
6. Στο τέλος Ιανουαρίου θα ανακοινωθούν οι όροι των stress tests των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή. Αναμένεται να ακολουθηθεί η διαδικασία του 2016. Δηλαδή, θα τρέξουν δύο σενάρια: το βασικό και το δυσμενές, με τα αποτελέσματα να αναμένονται μέχρι τον Μάιο.