Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2006 10:04

Goldman: Προς δημόσια εγγραφή των γηπέδων γκολφ στην Ιαπωνία

ΣΧΕΔΙΑ για την πώληση μετοχών στο σκέλος της Accordia Golf Co., το νωρίτερο έως την 1η Νοεμβρίου, κάνει η Goldman Sachs Group Inc., ο πιο κερδοφόρος χρηματιστηριακός οίκος, σύμφωνα με πληροφορίες, όπως μετέδωσε το Bloomberg News.

Η Accordia, που δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 2003 και δεν κατάφερε να λειτουργήσει τα γήπεδα γκολφ όταν αγοράστηκε από την Goldman, ενδέχεται να αποσπάσει έγκριση το νωρίτερο έως τις 2 Οκτωβρίου για να διαθέσει τις μετοχές της στο Χρηματιστήριο του Τόκυο, σύμφωνα με δύο ανθρώπους που προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους πριν από μια επίσημη ανακοίνωση. Η εταιρεία θα αρχίσει να πουλά τις μετοχές της από τις 17 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τους ίδιους.

Όταν η Goldman δημιούργησε το σκέλος γκολφ, ο Nikkei 225 είχε υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα 20 ετών και η χώρα ήταν βυθισμένη στην ύφεση. Φέτος, η οικονομία της Ιαπωνίας αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 1% το δεύτερο τρίμηνο, καθώς η αύξηση των καταναλωτικών δαπανών και των εταιρειών, εξισορρόπησαν τη χαμηλότερη ανάπτυξη των εξαγωγών. Η οικονομική ανάπτυξη της χώρας θα είναι η μεγαλύτερη από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο εάν συνεχίσει να επεκτείνεται με αυτόν τον ρυθμό έως και τον Νοέμβριο.

Η Goldman, η δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία διαχείρισης γηπέδων γκολφ στην Ιαπωνία, θα πουλήσει μέρος του μεριδίου στο ευρύ κοινό και θα διατηρήσει πλειοψηφικό πακέτο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. Την πώληση διαχειρίζονται η Daiwa Securities SMBC Co. και η ίδια.

Η Χιρόκο Ματσουμότο, εκπρόσωπος της Goldman στο Τόκυο, αρνήθηκε να σχολιάσει το χρονοδιάγραμμα της πώλησης, ενώ ο Τακάσι Ματσούο, εκπρόσωπoς της Αccordia, επίσης δεν έκανε σχόλιο. Στελέχη της Daiwa και του Χρηματιστηρίου δεν ήταν εύκαιρα για να κάνουν κάποιο σχόλιο.

Σημειώνεται ότι το σκέλος γκολφ της Lone Star Funds με έδρα το Ντάλας των ΗΠΑ, άντλησε περίπου 40 δισ. γιέν (340 εκατ. δολ.) κατά τη δημόσια εγγραφή πέρυσι. Η Pacific Golf Group International Holdings KK, είναι η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης γηπέδων γκολφ της χώρας, με 106 γήπεδα και περισσότερους από 7.000 υπαλλήλους.

Περισσότερα από 650 ιαπωνικά γήπεδα γκολφ, περίπου το 1/4 του συνόλου απέτυχαν από το 1990 με τρεις υφέσεις που είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση του αριθμού των μελών τους που θα μπορούσαν να πληρώνουν εισφορές, σύμφωνα με την Ikki Publishing Co., εκδοτική εταιρεία περιοδικών για τη διοίκηση των γκολφ στο Τόκυο. Ο αριθμός αυτών που απέτυχαν υποχώρησε στα 24 το εξάμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου, από 50, πριν από ένα χρόνο, καθώς η οικονομία συνεχίζει να εμφανίζει τη μεγαλύτερη μεταπολεμική ανάπτυξη.